Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Navelns luddiga hemlighet avslöjad

Publicerad: 4 Mars 2009, 07:28

Navelskåderi utan dess like eller seriös och viktig forskning? Du får tycka vad du vill om den saken. Österrikiske kemisten Georg Steinhauser har hur som helst ägnat tre år åt att klarlägga navelluddets uppkomst.


Varifrån kommer det egentligen? Och varför är det alltid blått eller rött? Det är givetvis navelluddet det handlar om, ett av mänsklighetens största gissel.

Den österrikiske kemisten Georg Steinhauser har ägnat tre år av sitt liv till att ta reda på hemligheten bakom navelluddets uppkomst, något som enligt brittiska tidningen the Telegraph inbegrep studier av 503 navelluddsansamlingar inhämtade i den egna naveln.

Förklaringen till luddets uppkomst står att finna i en särskild typ av kroppsbehåring som fångar upp tygpartiklar från klädesplaggen och transporterar dem till navelgropen. Hårtypen är försedd med små hullingar och växer i cirklar runt naveln.

En kemisk analys visade också att navelluddet inte bara består av textilmaterial – här samsas också död hud, dammpartiklar och fettmolekyler om utrymmet.

Hur går man då till väga om man vill slippa besväret med navelludd? Doktor Steinhauser tipsar om att en rakad mage är rätt väg att gå, eller en strategiskt placerad navelpiercing.

En person som förmodligen inte planerar att raka magen är australiensaren Graham Barker, stolt innehavare av Guinness världsrekord för största navelluddssamling. Varje dag sedan 1984 har han samlat ihop sitt navelludd och sparat det i glasburkar.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.