Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

NCC:s hållbarhetschef: ”Det här projektet är banbrytande”

Publicerad: 8 Februari 2018, 08:33

Tillsammans med Fossilfritt Sverige ska byggbranschen ta fram en gemensam färdplan för en fossilfri byggsektor. Det är första gången byggbolagen går samman i en så omfattande satsning berättar Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC Group, för Aktuell Hållbarhet.


Hon menar att det hittills varit ganska ovanligt med samarbeten inom hela branschen. Byggsektorn är en konkurrensutsatt bransch med låga marginaler och historiskt har man dåliga erfarenheter av kartellbildningar och liknande.
– Det som trots allt är positivt med det är att vi under senare år arbetat väldigt mycket med etik och antikorruptionsarbete. Sedan några år tillbaka har vi till exempel en överenskommelse mellan hela branschen och SKL, alltså våra kunder, gällande motverkandet av korruption, berättar Christina Lindbäck.

Det nya samarbetet mellan byggbolagen inleddes sedan Fossilfritt Sverige närmade sig branschen för att förmå aktörerna att se över sin verksamhet och hur man kan minska sina växthusgasutsläpp för att på sikt bli en fossilfri bransch berättar Christina Lindbäck.
– Det är en satsning som de flesta varit intresserade av att delta i. Skanska har fått i uppdrag att leda projektet men NCC har också en person med i projektgruppen, och sedan finns det även en styrgrupp där jag sitter med.

Christina Lindbäck menar att en av byggbranschens stora utmaningar är att hållbarhetsaspekterna är så många, samtidigt som man samarbetar med ett väldigt stort antal aktörer inom ett flertal andra branscher.
– Vi måste både förändra vår bransch men också hur vi jobbar med transporter, byggmaterial och installationsföretag. Vi behöver avgifta kretsloppen i byggbranschen och bli mycket bättre på att veta vad det är vi bygger in, så att vi kan använda delar av byggnaden i framtiden i ett mer cirkulärt tänk.

Byggbranschen uppfattas ofta som en trög och konservativ men det har sina förklaringar säger Christina Lindbäck.
– Jag har tidigare jobbat med flera andra branscher och på regeringskansliet. Det jag kan se är att bolag som är föremål för en stor andel offentlig upphandling lätt blir mer avvaktande. Man väntar på att få förslag och man väntar på att beakta förslagen. Inom byggbranschen har det dessutom alltid varit lägsta pris som varit konkurrensfaktorn och då tar man inga risker och satsar inte på nya tekniker i onödan.

För att åstadkomma förändring i branschen är det därför väldigt viktigt att man kommer ifrån fokus på lägsta pris menar Christina Lindbäck.
– Så länge vi har upphandlingar som styr mot lägsta pris så har vi en hämsko gällande innovation. Vi måste börja titta på nya kontraktsformer och nya samarbetspartners. Sedan måste vi också öka förtroendet, dels mellan kund och oss som ska utföra arbetet, så att vi kan komma in i processen tidigare. Men också mellan aktörerna i branschen. Givetvis ska vi fortsätta konkurrera mot varandra men när det gäller exempelvis målet att bli fossilfria bör vi istället samarbeta för att hitta lösningar.

Några av de saker som branschen enligt Christina Lindbäck bör titta på tillsammans är hur man kan skapa gemensamma utvärderingsmodeller och jämförbara livscykelanalyser. En annan sak som man bör fundera över tillsammans med kommunerna är hur uppdragsgivarna ofta delar upp områden så att flera olika entreprenörer får ansvaret för att uppföra några få byggnader var.
– Är det en bra lösning? Ju fler upprepningar ett byggbolag gör desto mer lär man sig och desto snabbare kan man göra framsteg. Den aspekten har man sällan med när man upphandlar.

Utöver de hållbarhetsprojekt som drivs gemensamt inom branschen driver NCC också en rad egna satsningar berättar Christina Lindbäck.
– En satsning som vi är väldigt stolta över är vår digitala plattform för byggmassor som sten, grus och jord, Loop Rocks. Den fungerar som Uber, fast för avfall och restmaterial. Man registrerar sig på plattformen och sedan kan en transportör med en tom lastbil kopplas ihop med en entreprenör som behöver köra t.ex. en massa från ett bygge. Det här är en kul och annorlunda idé som vi är först med inom branschen

Att bli mer cirkulära är en annan viktig målsättning som NCC har.
– Det här är ett långsiktigt mål som vi jobbar med på flera plan. En viktig del är förstås hur vi kan återanvända material, möbler och utrustning internt när vi renoverar och liknande. Tanken är att vi ska lansera en plattform som ska heta ”Reused by NCC” som ska fungera som Blocket för överblivet material internt. Det här är en fråga som våra medarbetare är väldigt engagerade i, det är de som drivit fram satsningen på plattformen, berättar Christina Lindbäck.

Under senare år har byggbolagen arbetat mycket med att öka jämställdheten och mångfalden inom branschen. En liten men konkret åtgärd som NCC börjat införa är de” jämställda omklädningsbodarna”.
– Tidigare beställdes en helt ny bod där en eller ett fåtal tjejer fick byta om. Många tyckte att det var trist att byta om ensamma och dessutom få epiteten som kostnadsdrivande. Därför kontaktade jag Remirent för att be dem ta fram en bod där män och kvinnor kan byta om tillsammans. Tillsammans med de kvinnliga byggarbetarna på NCC designade de och Ramirent en bod som har ett förrum.  Det innebär att man kan dela omklädningsrum, men sedan gå in i förrummet för att ta av sig de sista kläderna och duscha. På så sätt kan alla vara del av den gemenskap som råder i omklädningsrummet och ingen behöver känna sig stigmatiserad, säger Christina Lindbäck.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.