Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

NCC säljer mark i omtvistat område

Publicerad: 20 november 2014, 11:42

NCC säljer mark med flera rödlistade växter nära det omtvistade området Ojnareskogen. Köpare: Naturvårdsverket som vill skapa en nationalpark i området.


Ämnen i artikeln:

MiljöaktuelltNaturvårdsverketNordkalk

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 19 november.

NCC Roads har beslutat att sälja två markområden på norra Gotland till Naturvårdsverket. Marken köptes in 1998 för att säkra bolagets framtida kalktillgångar, men någon verksamhet på området har aldrig blivit av.

Birgitta Norberg, kommunikationsstrateg på NCC Roads säger till Miljöaktuellt:

– När man köper mark har man förstås en plan, men mycket har förändrats sedan dess. Det här är ett stycke mark som vi inte kommer ha användning för och vi vet att Naturvårdsverket vill utöka det befintliga naturskyddet och på sikt förhoppningsvis också skapa en nationalpark kring Bästeträsk. Då är det här en bra affär och en bra lösning för samtliga parter.

Inte långt från NCC:s marker ligger Ojnareskogen som de senaste åren hamnat i rampljuset då det finska företaget Nordkalk planerar ett nytt stenbrott på 170 hektar i området som ligger mellan två Natura 2000-områden. Nordkalks planer har kritiserats från många håll, bland annat av just Naturvårdsverket.

Det område som NCC nu säljer till Naturvårdsverket är 966 hektar och här förekommer flera rödlistade växter.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.