Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

NCC-varslet slår hårt mot ingenjörer

Publicerad: 10 november 2008, 18:31

NCC skär ned med 1.700 tjänster. Hårdast slår det mot ingenjörerna.


Finanskrisen slår hårt mot byggbolaget NCC. Efterfrågan var god på den nordiska byggmarknaden under första halvåret – men försvagades drastiskt under tredje kvartalet. Byggandet av nya bostäder har helt enkelt avstannat i Norden och Baltikum.

Därför tvingas bolaget nu till svidande neddragningar. Fram till och med oktober månad har NCC beslutat om personalneddragningar på 1.700 personer, framgår av kvartalsrapporten. Fortfarande kan man vid NCC inte säga hur många inom olika yrkesgrupper som drabbas. Men ingenjörerna ligger pyrt till.

– Vi är ett ingenjörstungt företag så det är många ingenjörer som kommer att påverkas av neddragningarna, säger Annica Gerentz, informationsdirektör vid NCC, till Teknik360.

Problemen är långt från över för byggjätten. Nu öppnar bolaget för ytterligare neddragningar.

– För 2009 är marknadsbilden negativ. Anläggningsmarknaden förväntas visa en viss tillväxt men bedöms inte kunna uppväga en allt svagare marknad för övriga hus, bostäder och kommersiella fastigheter, uppger VD Olle Ehrlén i en skriftlig kommentar och fortsätter:

– Ytterligare neddragningar kommer att behöva genomföras det närmsta året, men omfattningen av dessa är svår att bedöma i rådande marknadsläge.

Bolaget gjorde ett resultat efter skatt på nästan 1,3 miljarder kronor under tredje kvartalet.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev