Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

NEA godkänner SKB:s slutförvarsplaner

Publicerad: 14 juni 2012, 07:41

Den internationella kärnenergibyrån NEA som granskat SKB:s ansäkan om slutförvar anser att ansökan är fullt tillräcklig för att gå vidare. Men miljörörelsen är kritisk menar att granskningen visar på allvarliga brister.


SR Ekot berättar idag att den internationella kärnenergibyrån inom OECD – Nuclear Energy Agency – efter en granskning anser att SKB:s ansökan om slutförvar är fullt tillräcklig, men att det fortfarande finns obesvarade frågor. Granskningen är gjort på uppdrag av den svenska regeringen och har pågått under ett års tid.

NEA menar att SKB:s ansökan är mogen att ta ett steg vidare. Samtidigt säger man att det finns frågor som måste utredas mer, bland annat de kopparkapslar som ska lagra det radioaktiva avfallet och det vetenskapliga stödet för att dessa ska hålla i de 100 000 år som krävs.

Ringhals.

Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning MKG menar emelelrtid att den internationella granskningen visar på allvarliga brister i SKB:s planer.
– Expertgruppen skriver att fler försök är nödvändiga för att besvara frågor om kopparkapslarnas pålitlighet. Det är ett stöd för vårt krav att det behövs avsevärda studier för att garantera att de barriärer av koppar som ska garantera den långsiktiga miljösäkerheten fungerar. Det handlar om radioaktivt avfall som ska förvaras säkert för omvärlden i över 100 000 år, säger till exempel Naturskyddsförenignens ordförande Mikael Karlsson i ett pressmeddelande.

MKG påpekar också att även forskare på KTH kritiserat metoden med kopparkapslar och menar att radioaktiva ämnen kan läcka ut redan efter 1000 år. Slutligen är MKG också kritiska till själva den internationella granskningen och NEA:s arbete.
– Miljörörelsen anser att den övervägande positiva slutrapporten från den internationella granskningen av kraftindustrins ansökan om att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark bygger på ett otillräckligt underlag. Granskningsgruppen från det internationella kärnkraftorganet OECD/NEA har dragit för tidiga slutsatser i stället för att som uppdraget var koncentrera sig på att föreslå kompletteringar, säger Johan Swahn som är kanslichef för MKG.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.