Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nedbrytbar plast orsakar samma skador som vanlig plast

Publicerad: 26 mars 2018, 09:24

Foto: Alf Mertens/ Wikimedia Commons

En ny svensk utredning visar att bioplast inte bryts ner i vår natur. En brittisk rapport anser dock att bioplast är räddningen för världens hav.


I höstas tillsatte regeringen en utredare för att ta reda på hur olika plaster och plastföremål bör hanteras för att minska nedskräpningen av miljön. Utredningen redovisar nu en del av uppdraget som bland annat berör frågan om nedbrytningen av plast. Enligt utredaren är plaster som marknadsförs som nedbrytbara i själva verket bara nedbrytbara i en industriell miljö och inte alls anpassad för att förmultna i vår natur. Därmed orsakar de samma skador på den marina miljön som vanlig plast gör. Utredaren menar även att termen bioplast leder till att konsumenterna blir vilseledda att tro att plasten är nedbrytbar, vilket kan leda till ökad nedskräpning.
”Det bekräftar den föraning jag har haft om att det än så länge inte finns några plaster som är nedbrytbara på riktigt i naturen”, säger miljöministern Karolina Skog i ett pressmeddelande från Miljö- och energidepartementet.

Enligt en nyligen utkommen rapport från brittiska miljödepartementet kommer plastföroreningen i havet att ha tredubblats till år 2025. Rapporten varnar för att brytpunkten är nära, men till skillnad från den svenska utredningen rekommenderar de brittiska författarna en satsning på utvecklingen av nya bioplaster som en lösning på problemet. Förutom bioplast rekommenderas även offentliga kampanjer om havsskydd för att få människor att få upp ögonen.

Läs den brittiska rapporten

Izabella Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.