Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag08.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nedfryst kvinna nekas ekologisk begravning

Publicerad: 1 Mars 2012, 12:03

Kommunstyrelsen i Lund avslår begäran. Svensk lag kan leda till tvångsbegravning.


En kvinna som legat nedfryst sedan 2009 i väntan på en ekologisk begravning kan bli tvångsbegravd, rapporterar flera medier som hänvisar till TT.

Tidigare har Skatteverket
och länsstyrelsen avslagit begäran för att det i dagslägen bara är tillåtet att begravas i kista eller genom kremering. Enligt Skånskan har kommunen, efter påtryckningar från Skatteverket, planerat för tvångsbegravning i april i år, om de anhöriga inte tar hand om begravningen. Susanne Wiigh-Mäsak, ombud för dödsboet, är kritisk mot kommunens agerande.

‒ Det är en feltolkning av lagen. Om ett dödsbo saknar pengar eller om det inte finns anhöriga ska kommunens socialförvaltning hjälpa till och se till att personen blir gravsatt. Men i detta fall finns både anhöriga och pengar och dessutom ett testamente där den avlidna skriver att hon inte vill bli gravsatt på raditionellt sätt, säger Susanne Wiigh-Mäsak till Skånskan.

Hon har lämnat in ny ansökan om uppskov till Skatteverket, i väntan på att regeringen ska kunna se till att den ekologiska begravningen blir godkänd. Idag finns tolv personer nedfrusna i väntan på en alternativ begravningsform, skriver Skånskan.

Ekologisk begravning går ut på att den avlidne fryses ner i flytande kväve (-196 ⁰C) där kroppen blir skör. Kistan skakas och kroppen faller sönder till ett stoft som sedan frystorkas med hjälp av vakuum. Metaller och föroreningar sorteras bort och därefter läggs stoftet i en kista tillverkad av majs som grävs ner på vanligt sätt.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.