Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nedisade ledningar livsfara i skogen

Publicerad: 3 januari 2011, 10:52

Isbildning på elledningar ställer till det för kraftbolagen i vintervädret. Upp till tre decimeter is på ledningarna kan tvinga ned högspänningsledningarna till bara någon meter över marken.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Det ymniga snöandet hittills i vinter har gett energibolagen oönskade problem med kraftledningarna. Upp till tre decimeter is tynger ned ledningarna så att de i vissa fall hänger bara någon meter över marken, meddelar Eon som nu varnar för att ledningar och även kraftstolpar kan brista.

– Is på ledningarna är just nu vårt största problem, säger Henrik Staffansson, anläggningsansvarig på E.ON Elnät för nordöstra Småland.

En brusten ledning ger elavbrott men utgör också en fara för människor som rör sig i skog och mark. Eon rekommenderar människor att hålla långa avstånd, minst sex meter, från nedfallna ledningar för att undvika risken för att en ljusbåge uppstår.

Att rensa ledningarna från is är ett digert arbete. Sökning efter nedlastade ledningar sker med helikopter eller bandvagn. Sen är det kroppsarbete på platsen som gäller.

– Det är inte så hi-tech, vi använder 12 meter långa kvistsågar och knackar på ledningarna, det funerar ganska bra, säger Johan Aspegren, informationschef på Eon Elnät.

På Vattenfall säger man sig inte uppleva problem med nedisade ledningar för närvarande.

– Det har varit lugnt tack vare att det har varit kallt, det är värre när det töar, säger Mikael Björnér, pressekreterare på Vattenfall.

Eon ber folk som hittar lågt hängande ledningar att kontakta nätbolagets kundservice. I Eon:s fall är telefonnumret 020-22 24 24.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.