Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nedsänkbart fartyg ska skydda städer mot översvämningar

Publicerad: 15 december 2017, 08:57

Stormar och översvämningar kommer att bli allt vanligare i och med klimatförändringarna. Ett svenskt företag har uppfunnit ett fartyg som ska skydda städer mot översvämningar.


Ämnen i artikeln:

VäxthuseffektenKlimatförändringarMiljöteknik

När vattenståndet pressas upp av kraftiga vindar kan skador för miljonbelopp uppstå på bara några timmar. Det var det som hände under Katarina i New Orleans och under Sandy i New York. I Sverige ligger städer som Göteborg och Uddevalla i farozonen. Genom historien har städer som hotats av översvämningar skyddats av slussportar men den typen av lösningar är extremt dyra och passar inte för större städer. Men nu har det svenska företaget Seaseal utvecklat ett billgare alternativ. Det rör sig om ett specialbyggt fartyg som körs ut till hamninloppet när en storm är på väg. Båten sänker sedan ner sig så att det står på botten och skyddar inloppet under stormen. När ovädret bedarrat pumpas fartyget ur och körs in till kajen ingen. När det inte råder något översvämningshot kan fartyget användas för andra aktiviteter som kafé, restaurang och gym. Intäkterna kan täcka hyran för kajplatsen menar Seaseal.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.