Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nej till vindkraft – hotar tumlare

Publicerad: 4 mars 2015, 09:58

– Nya data visar att området är ett särskilt viktigt område för Östersjöns utrotningshotade tumlare, menar Havs- och vattenmyndigheten, HaV.


Det säger säger Björn Sjöberg, chef avdelningen för havs- och vattenförvaltning på HaV.

Det är bolaget Eon Wind Sweden som ansöker om att få bygga upp till 300 vindkraftverk på Södra Midsjöbanken, söder om Öland och inom Sveriges ekonomiska zon.

Havs- och vattenmyndigheten har nu på begäran av regeringen yttrat sig i frågan och säger alltså nej till den inlämnade ansökan om vindkraftsparken.

– Generellt så anser vi att utbyggnaden av vindkraft är viktig ur miljösynpunkt och bör främjas. Men det måste ske så att det inte hotar höga naturvärden. I det här fallet handlar det om anpassa vindkraftsprojektet för att skydda tumlarna i området, säger Björn Sjöberg.

Tumlarna i Östersjön, som är genetiskt skilda från de tumlare som finns i Bälthaven och Västerhavet, är akut utrotningshotade enligt Internationella naturvårdsunionens, IUCN, globala rödlista.

Läs mer här.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.