Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nemesysco: Vi vill tjäna pengar på det här

Publicerad: 18 februari 2009, 11:39

Lögndetektorföretaget slår ifrån sig kritiken från de två svenska forskarna. ”vi har lagt ner sex miljoner dollar på det här”, säger vd Amir Liberman till Teknik360.


Tvisten mellan Anders Eriksson, professor vid Göteborgs universitet och Francisco Lacerda, professor vid Stockholms universitet blir allt mer infekterad. Samtidigt får allt fler upp ögonen för händelsen.

Teknik360 har vid flera tillfällen skrivit om den artikel de båda svenskarna skrivit och som efter publicering i en brittisk tidskrift försvann från förlagets webbplats sedan ett företag som pekas ut i artikeln krävt det.

Tidskriften Science har skrivit om saken och nu har även Nature granskat händelsen. Det svenska Vetenskapsrådet överväger enligt uppgift också att göra ett uttalande i principfrågan om forskningens frihet.

Medan tvisten pågår säger sig Nemesysco inte lida någon skada. Det är, enligt företagets grundare och vd Amir Liberman, business as usual.

– Vi har inte sett någon effekt på vår verksamhet, säger Amir Liberman.

Liberman hävdar fortfarande att artikeln är felaktig och står fast vid att det är rätt att den togs bort från förlaget Equinox webbplats. Liberman hävdar vidare att han inte har något emot att den LVA-teknik för röstanalys som Nemesyscos produkter bygger på granskas vetenskapligt. Men han menar att vare sig Eriksson eller Lacerda, vars specialområden är fonetik och lingvistik, inte kan avgöra huruvida Nemesyscos produkter fungerar.

– Det vi håller på med är inte fonetik utan psykologi, säger Amir Liberman.

Att LVA-tekniken inte skulle handla om vetenskap bestrider Liberman bestämt.

– Självfallet är det vetenskap inblandat, jag är inte den enda utvecklaren som Eriksson och Lacerda vill framställa det, säger Liberman och syftar på en del i de bägge forskarnas artikel där det bland annat ifrågasätts om Nemesysco verkligen består av fler personer än Liberman själv. Såväl matematiker och psykologer ska ha varit, och är, inblandade i utvecklingen av produkterna. Sammanlagt är 300 personer direkt involverade i tekniken och marknadsarbetet, hävdar Liberman.

Liberman är också kritisk till den del i Erikssons och Lacerdas artikel som handlar om ett datorprogram som sägs utgöra en central del av LVA-tekniken. Utifrån patenthandlingar har Eriksson och Lacerda låtit återskapa programmet som de sedan riktar skarp kritik mot, det uppges helt enkelt inte fungera.

– Vi har två patent och det patent Eriksson och Lacerda använde sig av är från 1997. Sedan dess har vi investerat 6 miljoner dollar. I dag täcker patenthandlingarna bara 5 procent av vår teknologi, säger Amir Liberman.

Liberman vill inte redogöra för hur LVA-tekniken av i dag fungerar. Men att den fungerar hävdar han bestämt.

– Vi är inte vetenskapsmän, vi försöker inte vara det, vi är ett företag som arbetar för vinst, vi vill arbeta för vinst en dag, allting återinvesteras i tekniken. Det är därför vi finns inte för vetenskapens bästa. Om vi gör upptäckter kommer vi att behålla dem nära oss, och det menar jag bokstavligt, säger Amir Liberman.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.