Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Neodymbrist hotar svensk vindkraft

Publicerad: 8 juni 2011, 08:35

Det börjar bli ont om jordartsmetallen neodym som används i vindkraftverk. Nu höjer Kina priserna och begränsar exporten. Orsaken är att de behöver den till sina egna vindkraftverk.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörKinaMiljöteknikTeknikVindkraft

Den ovanliga jordartsmetallen neodym har starkt magnetiska egenskaper som gör att vikten i vindkraftsgeneratorer hålls nere. Kina har under lång tid dumpat priserna av neodym på den internationella marknaden. Nu är det slut med det, rapporterar SR Vetenskapsradion.

Enligt Mikael Höök, forskare i globala energisystem vid Uppsala Universitet, expanderar Kina sin egen vindkraftsproduktion och mängden som finns över till andra länder blir därför allt mindre, rapporterar SR Vetenskapsradion.

Neodym finns i låga halter i jordskorpan och därför måste det till annan gruvbrytning för att det ska bli ekonomiskt lönsamt. Idag dominerar Kina utvinningen och marknaden. För att öka försäljningen behövs mera gruvbrytning i andra länder, en process som kan ta lång tid.
 
Prisutvecklingen
på neodym kan medföra att andra energikällor blir billigare än vindkraft:

– Det viktiga att komma ihåg är att samhället vill ha energi, inte nödvändigtvis energi från just vindkraft. Man tenderar att välja de billigare energikällorna, säger Mikael Höök.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.