fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nepals noshörningar blir fler

Publicerad: 29 april 2011, 07:00

Efter inbördeskrig och omfattande tjuvjakt verkar det ljusna för noshörningarna i Nepal. Beståndet har ökat med en dryg femtedel under de senaste åren.


En nyss avslutad inventering visar att antalet noshörningar i Nepal har stigit från 435 2008 till 534. Räkningen har enligt The Independent utförts av experter ridandes på elefanter och med hjälp av bland annat gps-system.

Beståndet drabbades hårt under det inbördeskrig som slutade 2006 och är även måltavla för tjuvjakt. Soldater och resurser som var upptagna under kriget har nu åter kunnat sättas in i kampen mot tjuvjakt, en kamp som också har effektiviserats, skriver The Independent.

En viktig åtgärd har också varit stöd åt och samarbete med lokalbefolkningar som lever nära inpå djuren. Det är en strategi som grannlandet Indien med framgång har använt när det gäller skyddet av tigrar.
– Vi har arbetet nära lokalsamhällena med att upprätta buffertzoner och det har hjälpt oss i bevarandet, säger Maheshwar Dhakal, ekolog på Nepals nationalparksdepartement, till AP.

Nepals noshörningar
är av arten indisk pansarnoshörning, en av fem arter i noshörningsfamiljen. Den lever på grässtäpper och i skogar nedanför Himalaya, förutom i Nepal också i nordöstra Indien.

Anders Danielsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev