fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Nettopåverkan från Covid-stöden negativ för klimat och miljö”

Publicerad: 15 februari 2021, 10:40

De globala Covid-stöden har en negativ nettopåverkan på miljön, visar ett nytt index. Foto: D-Keine/ Getty

Bara 12 procent av de globala covid-stöden gynnar klimat och miljö. Den totala nettopåverkan från de ekonomiska stöden är dessutom negativ för miljön. Det visar en ny studie.


JR


En ny rapport från tankesmedjorna Vivid Economics och Finance for Biodviersity, F4B, visar att cirka 12 procent av de globala ekonomiska stödpaketen efter Covid-19-pandemin hittills har gått till åtgärder som gynnar klimatet och naturen. I Greenness of Stimulus Index, GSI,  konstateras att G20-länderna totalt lagt cirka 14,9 biljoner USD på stimulansåtgärder kopplade till Covid-krisen, men att bara cirka 12 procent av dessa pengar gått till industrier som har en positiv påverkan på klimatet eller biologisk mångfald. Indexet visar också på att nettopåverkan från de totala åtgärder som genomförs är negativ för miljön och klimatet. 

Det land som riktar störst del av sitt covid-stöd i grön riktning är Danmark, enligt GSI. Sverige placerar sig på åttonde plats. Norge däremot hamnar långt ner, på 25:e plats, och får kritik för omfattande subventioner till flyg- och oljeindustrin. 

Enligt rapporten som är kopplad till indexet finns det fortfarande tid att använda Covid-pengarna till en grön omstart som gynnar miljö och klimat. Bland annat ställs i rapporten stort hopp till klimatpolitiken som väntas efter att Joe Biden tillträdde som USA:s president.
 

Läs ”Greenes of Stimulus Index” 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev