fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

New York stämmer Exxon Mobil för klimatbedrägeri

Publicerad: 25 oktober 2018, 12:00

Oljejätten uppges ha fört sina investerare bakom ljuset gällande de finansiella riskerna med klimatförändringarna.

Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarGlobal UppvärmningVäxthuseffekten

Enligt stämningsansökan, som lämnades in av justitiekansler Barbara D. Underwood under onsdagen, ska företaget medvetet ljugit om hur det beräknat potentiella kostnader för koldioxidutsläpp. Exxon Mobil ska ha försäkrat sina investerare om att de använde sig av teoretiska beräkningar, där de uppskattade priset för koldioxid till mellan 20 och 80 dollar beroende på i vilket land företagets projekt genomfördes. I själva verket visar en utredning att Exxon Mobil använde sig av av lägre priser, eller lät bli att att sätta pris, i sina beräkningar.

Enligt stämningsansökan var bedrägeriet välkänt av den högsta företagsledningen. De manipulerade beräkningarna ska ha haft stor inverkan på uppskattningar av företagets värde.

Exxon Mobil menar att stämningsansökan är grundlös. ”Anklagelserna är en produkt av lobbyverksamhet, politisk opportunism och justitiekanslerns oförmåga att erkänna att en tre år lång utredning inte avslöjat några oegentligheter.” säger företagets talesperson Scott J Silvestri till Washington Post.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev