Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

NGO-larm: ”Sverige stödjer valfångst”

Publicerad: 26 april 2010, 10:28

”Att Sveriges regering backar upp förslaget är obegripligt” säger Jan Isakson, havskampanjledare Greenpeace, om att Sverige stödjer ett kompromissförslag som tillåter kommersiell valjakt för vissa länder.


I juni kommer Internationella valfångstkommissionen, IWC, rösta om ett ett beslut som ger Norge, Japan och Island dispenst ljus att bedriva valfångst i 10 år till trots internationellt totalförbud mot valfiske.

Miljöorganisationerna Världsnaturfonden och Greenpeace är mycket kritiska till att Sverige stödjer förslaget.

– Förslaget öppnar upp för en farlig utveckling, där valfångsten blir en politisk handelsvara i stället för att grundas på vetenskapliga argument. Det borde vara Sveriges plikt att arbeta för att kvoterna grundas på vetenskap och inte politisk kohandel. Det kan också öppna upp för valfångst i reservaten på södra halvklotet, bland annat i södra Oceanien, säger Tom Arnbom, biolog och naturvårdsexpert på WWF, i ett pressmeddelande.

-Sveriges inställning är en meningslös
kompromiss som bara gynnar de nationer som vill återuppta jakten i stor skala. Att Sveriges regering backar upp förslaget är obegripligt, säger Jan Isakson, havskampanjledare Greenpeace.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.