söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nicholas Stern: ”Jag hade fel om klimathotet”

Publicerad: 28 januari 2013, 12:03

Nicholas Stern, författaren till världens mest omdiskuterade klimatrapport, erkänner nu att han hade fel i sin riskanalys.

Ämnen i artikeln:

Global UppvärmningVäxthuseffekten

Nicholas Sterns rapport ”Stern Review on the Economics of Climate Change” från 2006 är världens mest kända och omdiskuterade rapport om den globala uppvärmningens effekter på världsekonomin. Sju år efter att rapporten publicerades menar nu Stern att han hade fel i sin riskanalys, skriver brittiska The Guardian.

– När jag ser tillbaka på den inser jag att jag underskattade riskerna. Planeten och atmosfären verkar absorbera mindre koldioxid än väntat, samtidigt som utsläppen ökar kraftigt. Några av effekterna slår igenom tidigare än vad vi trodde då, sa han i ett uttalande under World Economic Forum i Davos.

Rapporten pekade på en 75-procentig risk att den globala temperaturen skulle öka med mellan två och tre grader över det långsiktiga genomsnittet, men nu tror Stern snarare att det kommer röra sig om fyra grader. Därför menar han att världens länder snabbt måste ställa om sina ekonomier och satsa på miljövänligare och mindre energiintensiva tekniker.

– Det här kan vara så potentiellt farligt att vi måste agera kraftfullt nu. Vill vi spela rysk roulett med två kulor eller en? För många människor är de här riskerna existentiella.

Stern sa också att han stödde ”Climate Change Act”, som förpliktigar den brittiska regeringen att minska koldioxidutsläppen, men poängterade samtidigt att det behövs ökade investeringar för att göra ekonomin grönare.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev