tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

NiMh-laddaren som smittar din dator

Publicerad: 10 mars 2010, 06:16

Den mjukvara som medföljer usb-batteriladdaren Energizer Duo har visat sig innehålla skadlig kod som öppnar för hackerangrepp.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Enligt forskare vid United States Computer Emergency Readiness Team (US-CERT) innehåller den mjukvara som skeppats med Energizer Duo en trojan som ger angripare full kontroll över Windows-datorer.

Energizer Duo är en usb-driven batteriladdare för nickel-metallhydridbatterier (Nimh). Även om den inte längre tillverkas av Energizer Holdings, har företaget så sent som förra veckan bekräftat att den levererats tillsammans med skadlig kod.

Tillverkaren arbetar nu tillsammans med både US-CERT och amerikanska myndighetsrepresentanter för att försöka komma underfund med hur trojanen lyckats ta sig in i mjukvaran.

Energizer Duo har sålts både i Nord- och Sydamerika, samt Europa och Asien från 2007.

Den Windows-mjukvara som inkluderats utvecklades för att hantera och visa laddningsstatus för batterier. När mjukvaran installeras skapas också en fil som heter ”arucer.dll” och som visat sig vara en trojan som lyssnar efter kommandon på tcp-port 7777.

Trojanen har funktioner för att ta emot instruktioner, skicka filer och utföra ändringar i Windows-registret. Trojanen startar automatiskt varje gång datorn starts och är aktiv i bakgrunden även om inte batteriladdaren är ansluten, uppger forskarna.

US-CERT uppmanar användare som installerat mjukvaran att utföra en avinstallation. Då uppges även trojanen tas bort.

Mjukvaran finns också för Mac OS X, men det är enbart Windows-versionen som visat sig innehålla trojanen. Både US-CERT och Symantec har publicerat säkerhetsinformation kring detta.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev