Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nio av tio jordbruk borta

Publicerad: 13 maj 2015, 08:45

På 25 år har 90 procent av södra Sveriges jordbruk försvunnit. Strukturförändringen får stora konsekvenser för bönder, biologisk mångfald och landskapsutformningen.


Ämnen i artikeln:

JordbrukSkåne

En ny lantbruksforskning visar att jordbruket har förändrats mer dramatiskt än vad officiella data visar. Anledningen till att förändringen går fortare än vad svenska myndigheter tror är på grund av att en jordbruksfastighet i statistiken inte är lika som ett jordbruk i verkligheten, rapporterar SVT Nyheter.

– Det här är en dold kunskap, som inte är synlig för ögat. Gårdarna ligger där de låg. Men det är ofta någon annan än markägaren som sköter marken, säger Anders Wästfelt, som forskar i agrarhistoria vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Enligt en statlig utredning om svenskt jordbruk kommer minskningen att fortsätta.

– Här i Uppland kan vi se att bönderna nått taket för hur stora enheterna kan bli, för de tappar läglighetsfaktorn. Jordbruk kräver passning och de kan inte vara överallt när det behövs. Det leder till ineffektivitet. Ett lönsamt jordbruk är inte alltid nödvändigtvis ett stort jordbruk, säger Anders Wästfelt.

En annan aspekt är att bönderna även banar för morgondagen jordbruksmark.

– Vi vet också att vi måste hantera klimatproblemen. Vissa delar av världen kommer att bli väldigt problematiska att odla i, medan förhållandena i Sverige till viss del kommer att bli bättre. Därför är långsiktiga strategier absolut nödvändiga när det gäller jordbruk, säger Anders Wästfelt.

Tips på konferens:

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Ämnen i artikeln:

JordbrukSkåne

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.