Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nio av tio svenskar tror de är klimatmedvetna

Publicerad: 12 November 2009, 09:53

En ny rapport från Naturvårdsverket säger att nio av tio svenskar ser sig själva som klimatmedvetna. Och var annan svensk uppger att de kan få dåligt samvete om de påverkar klimatet negativt.


Naturvårdsverket säger i rapporten också att allt fler svenskar har gjort något i sitt vardagsliv för att minska sin klimatpåverkan – då främst genom att återanvända saker.
– Klimatfrågan håller på att bli en livsstils- och identitetsfråga, säger Maria Ågren som är generaldirektör på Naturvårdsverket.

Över 50 procent av svenskarna uppger att de ofta eller ibland kan få dåligt samvete när de saker som de tror påverkar klimatet negativt. Men en liten grupp, tre procent, säger dessutom att de aldrig gör saker som påverkar klimatet negativt.

Fler är däremot de som uppger att de de senaste två åren gjort något för att minska sin klimatpåverkan. Allra flest, 83 procent, svarar att de källsorterar mer. 78 procent anger att de ”återanvänder saker” vilket är en ökning med hela 16 procentenheter jämfört med förra årets mätning.

Hur Naturvårdsverkets resultat ska tolkas då Miljöaktuellt tidigare i veckan skrev om en forskningsrapport som menade att det mesta av svenskarnas miljömedvetenhet var falsk, återstår att se.

Läs Forskningsrapport: Miljömedvetenheten är falsk

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.