Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nio kommuner skriver klimatkontrakt

Publicerad: 11 december 2020, 12:51

Nio svenska städer samt av generaldirektörerna från fyra myndigheter och Viable Cities skrev i dag under klimatkontrakt.

Klimatkontrakt är något nytt för kommuner, och myndigheter. Och i dag skrevs de första klimatkontrakten under.


I dag, den 11 december 2020, skrevs de första klimatkontrakten i Europa under av den politiska ledningen i nio svenska städer samt av generaldirektörerna från fyra myndigheter och Viable Cities.

Viable Cities, som leder arbetet med klimatkontrakt skriver att kontrakten nu gör att svenska städer nu tar ledningen i Europa och visar vägen för den omställning som alla städer måste göra. Hans Lindberg (S), ordförande för kommunstyrelsen i Umeå, var en av alla som i dag skrev under kontrakten.

Vad är betyder egentligen klimatkontrakten?

– Klimatkontrakt 2030 är något vi skriver på inom ramen för projektet Viable Cities. Syftet med kontraktet är att öka tempot i klimatomställningen och samtidigt bidra till en återhämtning för den svenska ekonomin inom ramen för Agenda 2030. I kontraktet finns å ena sidan kommunen och å andra sidan staten. I Umeå har vi en bred politisk majoritet som har beslutat att staden ska bli klimatneutral år 2030 och hela kommunen år 2040.

Hur fungerar kontraktet i praktiken. Vad åtar sig Umeå egentligen att göra?

–  Kontraktet skrivs under tillsammans med de andra städerna som är medlemmar i Viable Cities. Det finns redan i dag en avsiktsförklaring med Viable Cities. Kontraktet innebär att den avsiktsförklaringen formaliseras och genom kontraktet förbinder vi oss vid att nå våra satta klimatmål. Genom ett formaliserat kontrakt kan vi och de andra städerna också gemensamt arbeta med uppföljning, utvärdering och uppdatering.

Vilka är de största fördelarna med kontraktet, för Umeåborna och för kommunens näringsliv?

– Omställningen kommer oavsett vi vill det eller inte och vi kommer att få se ett antal regleringar gällande utsläpp framöver. Nu ligger vi tillsammans med de andra städerna i Viable Cities steget före. Det innebär bland annat att vi får förbättrade möjligheter att ta del av finansiering när EU öppnar upp för nya programperioder kring hållbar utveckling. Det kan exempelvis handla om pengar för hållbar stadsutveckling. Det i sin tur kan dels ge ökade förutsättningar att skapa en förbättrad livskvalitet för Umeåborna, men också att kunna bygga vidare på staden. I dag är det också tydligt att företag vill vara en del av klimatomställningen. Också gamla industrier utvecklar i hållbar riktning. 

Ser du några risker med att skriva under ett åtagande?

– Nej. Eftersom vi redan gör det här så ser jag inga risker. Vi har också som sagt ett brett politiskt stöd för att göra det här. Det är också något vi oavsett måste göra. Vårt arbete går heller inte ut över annat viktigt hållbarhetsarbete. Här arbetar vi till exempel hårt också med social hållbarhet. Vi arbetar till exempel hårt med att minska segregation och säkerställa att Umeå inte får några socialt utsatta områden. Vi lägger exempelvis mer pengar än jämförbara kommuner på kultur och fritidsaktiviteter.

Moderaterna i Umeå har motsatt sig kontraktet. Hur ser du på det?

– Jag har faktiskt inte lyckats få det förklarat för mig varför Moderaterna är emot. Men vi ser ju generellt att Moderaterna blir mer och mer konservativa. De säger bland annat nej till att ta ut miljöskatter. Moderaterna speglar utvecklingen i USA där klimatfrågan ofta förnekas. Man stoppar huvudet i sanden helt enkelt. Vi vill hellre se det här som en möjlighet. Om vi inte följer med i den här utvecklingen kommer inte näringslivet i Umeå att kunna förbli konkurrenskraftigt.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.