Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nissan PIVO 2

Publicerad: 27 november 2008, 15:06

Morgondagens pryl: en användarvänlig bil, bilen som åker sidledes


Drive-by-wire kan bli verklighet om Nissan bestämmer sig för att masstillverka sin PIVO 2, som för närvarande bara finns som konceptbil. Förutom roterande hytt så man kan kliva ur åt valfritt håll, hjul som kan vridas 90 grader och en styrrobot som ska ge ägaren en personlig relation till sin bil (japanskt!!) är alla manöverorgan i denna tresitsiga bil helt nätverkskopplade.

Dessutom finns ett antal automatiska säkerhetsfunktioner, som Around View Monitor som ger en 360-gradersbild runt bilen med hjälp av fyra 1,3 megapixelkameror med 180 garders bildvinkel i bildens hörn, som byggs ihop till en enda bild. Systemet ger också datorplanerad parkering och anger vart man ska köra för att kunna komma in på parkeringsplatsen, hur ratten ska vridas mm, med hänsyn till andra bilar, väggar mm.

Dessutom kan Nissan erbjuda smarta strålkastare som slår på sig själva i skymning och regn (som inte behövs i Sverige), smarta säkerhetsbälten som spänner bältet automatiskt när det tas på, vid inbromsningar och när ett objekt detekteras farligt nära bilen, ett system som varnar för fotgängare genom att kommunicera med deras mobiltelefoner med GPS (prover pågår), taktil gaspedals-pushback som anger för föraren att han gasar i onödan, All-Around Collision Free-systemet som i samverkan med Distance Control Assist System (och varför inte PCO med XLY?) tittar sig för åt höger och vänster när bilen kör ut i en korsning och bränsleceller och grejor. Dä ä mycke’ radar nu.

Dessutom ska du kolla Nissans bildgalleriprogram på webbsidan som anges nedan. Så ska en bildvisare se ut. Det är nytänkande. Släng dig i väggen Flickr.

http://www.nissan-global.com/EN/PIVO2

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev