Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag19.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nissan pratar upp elbil inför lansering

Publicerad: 19 Februari 2009, 05:21

Nästa år börjar Nissan sälja en helelektrisk bil. Rejäl räckvidd och låga driftskostnader utlovas.


2010 ska Nissan börja sälja en helelektrisk bil i USA. De två följande åren ska global lansering ske. Nissan börjar nu lämna ut lite mer detaljerad information om bilen som ska få en räckvidd på 160 kilometer, enligt Chattanooga Times Free Press.

Bilen är en femsitsig småbil och jämförbara bilar i storleksklassen kostar mellan 28.000 och 30.000 dollar. Statliga subventioner i USA ska emellertid ge rabatt på upp till 7.500 dollar på den kommande elbilen. De årliga servicekostnaderna ska bli omkring 1.350 dollar lägre än för motsvarande bil med förbränningsmotor. Att ladda litiumjon-batterierna ska i den kommande modellen ta mellan fyra och åtta timmar och kosta cirka 90 cent. Under modellåret 2012 ska laddtiden ha sänkts till fyra timmar.

Att den aktuella bilen ska vara Denki Cube, en elektrisk version av den kantiga Cube, nämns inte av företaget. Det ska hursomhelst inte röra sig om någon konceptbil.

– Vi är färdiga för massproduktion och massförsäljning, sa Mark Perry, produktplanerings- och strategichef på amerikanska Nissan under ett möte med Chattanooga Engineers Club, enligt Chattanooga Times Free Press.

Nissan har ansökt om lån från de 25 miljarder dollar den amerikanska staten anslagit för att hjälpa biltillverkare att ställa om till produktion av "gröna" bilar. Nissans fabrik i Smyrna, Tennessee, är enligt Chattanoga Times Free Press den enda av företagets totalt tre anläggningar i USA som uppfyller de kriterier som ställts för att få del av omställningspengarna. Av den anledningen har Nissan för avsikt att låta bilen lanseras i Tennessee. Initialt kommer bilen att tillverkas i Japan men målet är att tillverka bilen är tillverka bilarna där de säljs, uppger Nissan.

Det amerikanska energidepartementet rapporteras ha mottagit dussintals ansökningar om lån. Bland annat från de stora tillverkarna i Detroit och från Tesla.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.