Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag20.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

NMC leder jakten på årets miljöledare

Publicerad: 12 Oktober 2006, 06:45

Just nu pågår sökandet efter bästa ”miljöledaren” inom svenskt näringsliv 2006. Fram till den 14 november kan vem som helst nominera kandidater till Sveriges näringslivs kanske viktigaste miljöpris.


– Det är viktigt att alla duktiga ledare nu blir nominerade. Nomineringen är helt öppen, vem som helst kan nominera en person genom att mejla oss, säger Jan Peter Bergkvist som är ordförande för NMC, Näringslivets miljöchefer, som delar ut priset i samarbete med tidningen Dagens Miljö.

Några nyheter i arbetet med att utse 2006 års vinnare av "Utmärkt miljöledarskap"?
– Nej, vi har medvetet valt att fortsätta utse vinnare bland dem som inte har miljö som huvudarbetsuppgift men som genom sitt ledarskap bidrar till att företaget tar tydliga steg mot en social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.

Hur ser drömkandidaten ut?
– Det är en tjej eller kille som arbetar i ett företag som gärna har mycket kontakt med marknaden och kunderna. Helst ett väl synligt företag som har drivit på arbetet med hållbar utveckling under inte alltför kort tid och som kanske kan visa affärsfördelar av detta.

Vad kan kandidaterna tänkas ha för meriter under 2006?
– Jag vill inte peka ut något speciellt område men det är klart att arbete med utbildning kan vara en stor framgångsfaktor som ger ringar på vattnet. Det är också spännande med branscher som är mer utsatta än andra, där utmaningarna är stora och där man tar kraftfulla grepp. Det handlar om att varje företag måste tänka över hur det ska se ut i en hållbar värld.

Du har själv varit aktiv inom NMC sedan sex år – hur tycker du att ledarskapet på miljöområdet har utvecklats?
– Det har hänt väldigt mycket. Ekologisk hållbarhet har arbetats in i företagens dagliga verksamhet och blivit en del av det som man förutsätts arbeta med som ledare. Samtidigt har den sociala hållbarheten tillkommit och intresse från investorer, Wall Street och City i London har börjat komma på allvar.

Hur stor del av näringslivet har kommit igång med hållbarhetsarbete?
– Vi har inga siffror på det men under de år som vi delat ut priset har vi screenat ett par hundra ledare från näringslivet och det säger en del om bredden.

Drygt 250 företag är medlemmar i NMC – är det de företagen som ligger i frontlinjen?
– Jag vill inte påstå att företagen som inte är medlemmar är utanför arbetet med hållbar utveckling men om man vill ligga i framkanten kan NMC absolut bidra med många bra tips. Jag tror också att det är en ganska bra matchning mellan de 250 svenska företag som har bäst grepp om hållbar utveckling och de som är medlemmar i NMC.

Vilken betydelse har priset för att driva på utvecklingen?
– Varje år har vi i juryn 4-5 slutkandidater och jag har hört många vittnesmål från dessa om vilken betydelse utmärkelsen har för de enskilda företagens fokusering på hållbarhet. Det har också betydelse för näringslivet som helhet, så att vi inte missar de affärsmöjligheter som uppstår när nästan hela världen uppmärksammar klimatförändringarna. Sverige har stora möjligheter att vara ledande inom hållbar utveckling och priset bidrar till det.
Av Valter Bengtsson

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.