Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nokia lämnar Japan

Publicerad: 28 november 2008, 07:06

Mobiljätten Nokia kastar in handduken i Japan. Utvecklingen på marknaden har varit en besvikelse.


Nokia, världens största tillverkare av mobiltelefoner, kommer att sluta sälja och marknadsföra sina produkter i Japan då bolagets marknadsandel varit under förväntat. Bolaget, med drygt 38 procent av den globala marknaden för mobiltelefoner, har varit framgångsrikt på på flera tillväxtmarknader, som Kina och Indien, men inte lyckts slå sig fram på den tuffa japanska marknaden.

”Under rådande globala ekonomiska omständigheter har vi kommit till slutsatsen att vidareutvecklingen av våra investeringar på produkter specifika för Japan inte längre är hållbar”, säger Timo Ihamuotila, försäljningschef för Nokia, i ett uttalande.

Nokias telefoner har sålts av bland andra ledande operatören NTT DoCoMo och tredje största operatörern Softbank Mobile.

Drygt 10 procent av Nokias personal i Japan kommer att påverkas av Nokias tillbakadragande, meddelar bolaget. Lyxmodellen Vertu, som ägs av Nokia, ska dock leva kvar på den japanska marknaden. Trots den rådande finanskrisen tror man vid bolaget att lyxvarumärket kommer ha en stark framtid i Japan. Även Nokias globala forskning och utvecklingsverksamhet ligga kvar i landet.

”Vi har en låg marknadsandel i Japan, som ligger under våra mål. Vi har investerat i marknaden under en lång tid men vi befinner oss fortfarande i denna situation”, säger Nokias kommunikationschef  Thomas Joensson till AFP.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev