Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nokia: Mobiltekniken kommer ha en avgörande roll i omställningen

Publicerad: 17 april 2012, 08:26

Nokia har vid flera tillfällen de senaste åren prisats för sitt framgångsrika hållbarhetsarbete. På Sustainability Day, som går av stapeln idag tisdag, berättade hållbarhetschefen Kirsi Sormunen om företagets strategiska arbete.


Nokia är fortfarande världens största mobiltelefontillverkare. Därmed har man förstås ett stort ansvar, då allt man gör multipliceras upp till jättenivåer. För att hantera detta ansvar har Nokia en tydlig hållbarhetsstrategi, som bygger på vad man kallar CSV – eller created shared values.
– Det handlar om delade värderingar. Värderingar som delas mellan människor, vår affär och planeten, säger Kirsi Sormunen.

Det viktigaste i Nokias hållbarhetsstrategi bygger enligt Kirsi Sormunen på att man försäkrat sig om att hållbarhet inte är en separat aktivitet, utan något som bäddas in i allt företaget gör.
– Hållbaretstänkande driver idag alla affärsbeslut vi gör. Vi kompromissar inte – vare sig det gäller miljö, socialt ansvar eller ekonomi.

Enligt Kirsi Sormunen handlar Nokias hållbarhetsarbete inte bara om det företaget själva gör – istället har man delat in företagets hållbarhet i två lager. I det ena lagret beskrivs Nokias eget arbete – där man tar hänsyn till materialval, energieffektivitet, utsläpp och annat. I det andra lagret väljer man istället att titta på den positiva påverkan företaget kan ha på omvärlden. Det handlar om hur Nokias mobilteknik kan skapa en hållbar livsstil hos kunderna – med hjälp av internet, mobilt lärande och bättre livsmiljöer i stort.
– Visst är det viktigt att allt vi gör görs på ett bra och hållbart sätt. Men det viktigaste är hur Nokia kan göra världen mer hållbar genom mobilteknik. Vi är övertygade om att den mobila tekniken kommer att ha en avgörande roll i den viktiga omställning vi står inför.

När publiken på Sustainability Day fick skicka frågor via twitter så var en av frågorna om det inte var dags för miljömärkta mobiltelefoner. Kirsi Sormunen sa sig förstå behovet, men hävdade samtidigt att det fanns stora problem med miljömärkningar i mobilbranschen.
– Värdekedjan är så otroligt komplex, och går genom så många led att det är väldigt svårt att jämföra telefonerna på ett rättvist sätt. Jag säger inte att det är omöjligt, men det kommer att bli ytterst svårt om det ska göras på ett relevant sätt.

När hon fick frågan om vilka som var hennes största utmaning just nu pekade hon på den ökande konkurrensen i mobilbranschen.
– Vi är i en väldigt tuff konkurrenssituation just nu – som alla vet handlar det om en uppsjö av nya smartphones och smart devices. Min största utmaning just nu är att se till att vårt hållbarhetsarbete ligger på samma höga nivå – trots den hårda pressen.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.