lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Noll koll på vind- och kärnkraft

Publicerad: 6 april 2011, 06:43

Ny SIFO-undersökning visar stora kunskapsluckor hos svenskarna. Nära av åtta av tio missbedömer utbyggnad av kärnkraft respektive vindkraft.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörKärnkraftMiljöteknikTeknikVindkraft

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


En ny SIFO-undersökning visar stora luckor i svenskarnas kunskaper om ökningen av kärnkraft respektive vindkraft i Europa.

Undersökningen är beställd av vindkraftbolaget O2 och enligt svaren missbedömde åtta av tio svenskar utbyggnaden av de två energikällorna. Tre av tio svenskar hade dessutom en mycket felaktig bild, då de trodde att kärnkraften ökade, då i själva verket den installerade effekten av kärnkraft sedan många år tillbaka minskar – både i Europa och i resten av världen.

O2 konstaterar i ett pressmeddelande att det idag sker en snabb utbyggnad av vindkraften som är 64 gånger större än kärnkraften. Enligt SIFO-undersökningen är detta förhållande okänt för de flesta svenskar och bara två av tio kunde svara rätt på den frågan.

– Bristen på kunskap är anmärkningsvärd. Den uppenbara risken är att svenskarna på grund av okunskap tenderar att överskatta kärnkraften och underskatta den förnybara energins möjligheter, säger Linda Magnusson som är vd på O2 Vindel.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev