Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Nonylfenol kommer inte från slam”

Publicerad: 21 maj 2010, 08:14

Nonylfenol i blodet kommer inte från slam som sprids på svenska åkrar. Det säger Anders Finnson på Svenskt Vatten efter att Miljöaktuellt berättat att personer som äter mycket frukt och grönt tycks få i sig mer av det hormonstörande ämnet än andra.


Ämnen i artikeln:

JordbrukSlam

Artikeln handlade om en analys av nyblivna mödrars blod som gjorts av Naturvårdsverket. Studien var liten men resultaten tydde på att det kan vara så att personer som äter mycket frukt och grönt får i sig mer av det hormonstörande ämnet nonylfenol än personer som äter mindre av dessa matvaror.
I artikeln berättade Miljöaktuellt att nonylfenol används som tillsats i växtbekämpningsmedel, men att denna användning håller på att fasas ut inom EU-länderna.

En ytterligare
möjlig förklaring till kopplingen mellan nonylfenol och frukt och grönt var enligt Anders Glynn på Livsmedelsverket att det har skett en okontrollerad slamspridning innehållande höga halter av nonylfenol på åkrar i länder som exporterar frukt och grönt till Sverige. Lena Jarlöv som står bakom kampanjen "Ren åker – Ren mat" hävdade att ämnet även kan komma från slam som sprids på svenska åkrar. Detta stöddes av en rapport från länsstyrelsen i Västra Götaland som visade på förekomsten av nonylfenol i slam.

Men detta stämmer inte enligt Anders Finnson, vice vd på Svenskt Vatten samt ordförande i styrgruppen för Revaq, ett certifieringssystem för slam som drivs av LRF, Lantmännen, Svensk dagligvaruhandel och Naturvårdsverket.
– De nonylfenoler och nonylfenoletoxylater som hittas i slam kan fysiskt inte överföras till frukt eftersom slam sedan decennier inte används vid frukt- och bärodlingar. Vad gäller grönsaker så är situationen i stort sett samma där – slam får inte användas på sådana grönsaker som kan konsumeras råa, säger han.

– När det gäller
stråsäd har jag mycket svårt att tro att nonylfenoletoxylater och nonylfenoler skulle kunna tas upp och överföras till människor från slam. Vid de halter som finns i mark efter slamgödsling och nedplöjning bryts nonylfenoletoxylaterna ned helt i marken på någon månad och dessutom har växtens rotsystem svårt att ta upp ämnet, säger Anders Finnson.

Enligt honom används slam på bara några procent av den svenska åkermarken. Så även om hela mängden nonylfenoletoxylater skulle gå rakt in i de ätliga delarna av växten – vilket de alltså inte kan göra enligt honom – så skulle aldrig de spårade halterna av nonylfenoletoxylater i människor kunna komma från spridningen av slam.
– Mängderna räcker inte till, det stämmer helt enkelt inte, säger Anders Finnson.

Som Miljöaktuellt
berättade i artikeln finns nonylfenol i en rad produkter som vi människor kommer i kontakt med och varifrån ämnet kan tas upp i blodet. Anders Finnson tror att en viktig källa till de påträffade halterna i blodet kan vara kläder, parfymer samt frukt och grönsaker importerade från länder utanför EU.

Om det stämmer att personer som äter mycket frukt och grönt får i sig mer nonylfenol än andra, kan alltså en förklaring enligt Anders Finnson vara användningen av nonylfenol som tillsats till bekämpningsmedel. Denna användning håller som sagt på att fasas ut inom EU, men kan förekomma i andra länder.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

JordbrukSlam

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News