Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nord Stream ger svenska fiskare ”mjukare” trålbord

Publicerad: 16 september 2009, 06:29

Nord Stream ger nu bidrag till svenska yrkesfiskare kring Bornholm för att finansiera ny utrustning med trålbord som ska glida ”mjukare” över havsbotten.


Ämnen i artikeln:

FiskeÖstersjön

Nord Stream, som vill bygga en omfattande gasledning på Östersjöns botten, har slutit ett avtal med svenska yrkesfiskare. Enligt avtalet kan ett 40-tal fiskare verksamma i närheten av Bornholm vardera få 300 000 kronor i bidrag för att skaffa ny trålutrustning. Den nya trålutrustningen ska enligt Nord Stream ha ett "mjukare" trålbord som dels minskar risken att skadas av oljeledningen, och dels är skonsammare mot miljön.

Det svenska fiskarförbundet säger att man fått sina intressen tillgodosedda, men man uppger också att uppgörelsen inte innebär att fiskarförbundet tar ställning för gasledningsbygget.
– Det enda sättet att helt undvika hinder för fisket är att spola ner ledningen på vissa sträckor och att delvis flytta den österut. Men tillåtlighetsprövningen är inte vår sak, utan regeringens, säger fiskarförbundets ordförande Henrik Svanberg till TT.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

FiskeÖstersjön

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.