Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nordea slänger ut miljöbovar

Publicerad: 8 Januari 2015, 09:11

Nordea kapitalförvaltning slutar investera i företag som utvinner brunkol. – Vi avser att investera i mer hållbara saker, säger Sasja Beslik på Nordea till Miljöaktuellt.


Ämnen i artikeln:

MiljöaktuelltSasja Beslik

Nordea kapitalförvaltning planerar helt sonika att under årets första kvartal utesluta 30-50 företag vars affärsmodell i huvudsak är utvinning av brunkol.

– Vi tittar på det, förklarar Sasja Beslik, chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea kapitalförvaltning, och hänvisar till ett policybeslut som Nordea kapitalförvaltning tog i slutet av 2014.

Nordea kapitalförvaltning är Nordens största kapitalförvaltare och förvaltar ett kapital på cirka 1 900 miljarder kronor.

Beslutet om att upphöra med exponering mot företag som utvinner brunkol gäller samtliga fonder i Nordea.

– Vi utvärderar löpande riskerna för våra investeringar, och här anser vi att det finns andra saker som är mer hållbara att investera i, deklarerar Sasja Beslik och konstaterar att kapitalförvaltningsbolaget nu sätter fokus på en industri som har negativ klimatpåverkan.

Nordea kapitalförvaltning fördelar och omfördelar stora mängder kapital över hela världen och menar att den här typen av bolag utgör en finansiell risk.

– Vi anser att våra kunder inte ska behöva utsättas för den risken. Som långsiktiga och aktiva förvaltare är vår främst uppgift att skapa avkastning med ansvar för våra kunder. Det innebär att vi tar långsiktiga investeringsbeslut där vi väger in finansiella, miljömässiga och sociala risker inklusive risker skapade av klimatförändringar, säger Sasja Beslik.

Ola Söderlund

Ämnen i artikeln:

MiljöaktuelltSasja Beslik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.