Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nordea stoppar investeringar i bolag bakom kritiserad oljeledning

Publicerad: 12 december 2016, 15:08

Idag meddelade Nordea att man tillfälligt stoppar vidare investeringar i bolagen bakom det hårt kritiserade projektet Dakota Access Pipeline i North Dakota, USA. Flera kritiker menar dock att ett tillfälligt investeringsstopp inte är tillräckligt.


Idag meddelade Nordea att man tillfälligt stoppar vidare investeringar i bolagen bakom det hårt kritiserade projektet Dakota Access Pipeline i North Dakota, USA. Investeringsstoppet innebär att ingen av Nordeas fondförvaltare får göra nya investeringar i bolagen Energy Transfer Partners, Sunoco Logistics Partners eller Philips 66 under de kommande sex månaderna.

Oljeledningen Dakota Access Pipeline planeras i närheten av ett reservat som tillhör den amerikanska ursprungsbefolkningen och projektet har mötts av häftiga protester. Amerikanska myndigheter beslutade nyligen att företagen inte får dra ledningen via Standing Rock Sioux tribes mark men oljebolagen bakom projektet har sagt att de kommer överklaga beslutet.

Även Nordeas chef för hållbara finanser, Sasja Beslik, konstaterar att projektet har tydliga brister. Nordea kommer därför att ge de inblandade bolagen sex månader att modifiera sina planer innan Nordea gör en ny bedömning av situationen.

Från flera håll kommer nu kritik mot att Nordea inte väljer att istället sälja av de investeringar som gjorts i bolagen. Greenpeace är en av de organisationer som kritiserar bankens beslut.
– Det är anmärkningsvärt att Nordea väljer att fortsätta investera i företag som inte respekterar myndighetsbeslut och som kränker urfolks rättigheter. Genom att behålla sina investeringar legitimerar Nordea en verksamhet som kritiserats av FN och är en fara för miljön. Nordea påverkar mest genom att dra sig ur projektet helt, säger Rolf Lindahl kampanjledare på Greenpeace.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.