tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nordens första supermarket med social hållbarhetsprofil

Publicerad: 10 november 2015, 11:11

Snart öppnar Matmissionen i Rågsved. En butik som ska minska matsvinnet genom att sälja varor med nära bäst före-datum och erbjuda låga priser för människor som lever i ekonomisk utsatthet.

Ämnen i artikeln:

Social hållbarhet

Den här artikeln publicerades den 10 november i Miljöaktuellt Idag.

Snart öppnar Matmissionen i Rågsved. En butik som ska minska matsvinnet genom att sälja varor med nära bäst före-datum och erbjuda låga priser för människor som lever i ekonomisk utsatthet. Butiken satsar även på att erbjuda arbetstillfällen för människor som står utanför arbetsmarknaden.

Butiken är ett samarbete mellan Stockholms Stadsmission och Axfood och har som mål att tillvarata över 200 ton överskottsmat under 2016. Konceptet finns redan i Belgien, Frankrike och Österrike.
– Syftet är att minska matsvinnet och ha en positiv miljöpåverkan. Alla produkter som säljs i butiken är donerade från livsmedelsindustrin och dagligvaruhandeln, till stor del nära eller strax passerat bäst-före-datum eller av annan orsak svårsålda i vanliga dagligvaruhandeln, säger Maria Gimner, marknadsansvarig för sociala företag på Stockholms Stadsmission.

Butiken erbjuder medlemskap till personer som har det svårt ekonomiskt. De får handla maten till en tredjedel av det vanliga butikspriset. Under 2016 erbjuds även 20 personer arbetsträning i butiken.
– Butiken öppnar som en pilot, men vår förhoppning är att vi och andra ska öppna sociala supermarkets på fler ställen. Eftersom det årligen slängs 230 000 ton ätbar mat inom livsmedelsindustrin och handeln bör det finnas utrymme för fler butiker. Om vi kan hjälpa fler människor till arbete och till en bättre vardag har vi lyckats. Att vi samtidigt kan medverka till att minska matsvinn är naturligtvis en stor bonus, säger Maria Gimner.

Läs mer här.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev