Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Nordiska inköpare måste ställa krav på thailändsk kyckling”

Publicerad: 26 augusti 2016, 05:57

Det senaste åren har de dåliga arbetsförhållandena för migrantarbetare på thailändska kycklingfarmar uppmärksammats. Nu kräver människorättsaktivisten Andy Hall att nordiska inköpare av kycklingkött från Thailand måste ställa hårdare krav.


I november 2015 publicerade Swedwatch en rapport där man avslöjade att arbetsförhållandena för migrantarbetare på thailändska kycklingfarmar var dåliga. Rapporten fick stor uppmärksamhet i Thailand och omkringliggande länder och i augusti i år rullade den thailändska regeringen ut ett utbildningsprogram för branschen. Samtidigt har nya anklagelser riktats mot kycklingindustrin sedan 14 migrantarbetare från Myanmar berättat att de arbetat under slavliknande former, utan att få betalt, på en farm i Lopburi-provinsen.

Den brittiske juristen och människorättsaktivisten Andy Hall uppmanar nu nordiska inköpare av kycklingkött från Thailand att sätta hårdare press på den thailändska regeringen. Han vill också att inköpare ökar antalet tredjepartsinspektioner på thailändska kycklingfarmar för att garantera förbättringar. Hall som är bosatt i Thailand där han driver frivilligorganisationen Migrant Worker Rights Network menar också att nordiska inköpare måste använda sitt inflytande för att se till att migrantarbetare får ut sina löner.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.