tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Nordiska länder kan bli lågkostnadsländer”

Publicerad: 12 januari 2009, 10:27

Alla elektronikleverantörer som vill hålla vettiga priser har sin tillverkning i Asien. Men är tesen rätt?


– Alla nordiska länder är potentiella lågkostnadsländer. Nordiska industrier kan vara billigare än kinesiska. Så säger Mattias Andersson på MTEK Consulting och går stick i stäv mot det som alla ”vet”, nämligen att det är de låga lönerna i Asien som gör produktionen billig.

Så är det alltså inte. Svenska företags kapacitetsutnyttjande är för lågt. Maskinerna är inte fullbelagda. Därför blir produkterna dyra. Ändå är det här som kunskaperna finns.

Korta ledtider är viktiga när produktionen ändras snabbt. Och det finns ingen bransch där produktfloran ändras så snabbt som inom elektroniken. Tänk bara på hur många nya mobiltelefoner det kommer varje månad. Och bärbara PC och handportabla, och navigatörer, och…

Som Mattias säger:

– Det går att komma ned i 100 sekunders ställtid.

Det är lite annat än om kretskorten skulle komma hem från Kina. Då räknas ställtiderna istället i 12-15 veckor. Allting handlar om flödet mellan konstruktörerna och tillverkningen. Om man har snabb återkoppling från produktionsledet kan konstruktörerna ta åt sig erfarenheten kvickt och göra något åt saken, kvickt. Ska det hela gå en sväng till Kina först blir det inte ”kvickt”.

Så varför gör vi inget åt saken i Norden?

– Vi komplicerar allting för mycket. Saker som går att göra mycket enklare. Time to invoice är allt. Vi vågar inte prova utan ska analysera ihjäl läget. Cheferna är för långt ifrån verksamheten och har för lite insyn i vad som pågår och vad som drar in pengar. Kan hela organisationen samlas runt problemet och försöka göra något åt det, kan det minska problemen.

Enligt mina mätningar är effektiviteten mellan 7 – 17 % i nordiska anläggningar. Anläggningsutnyttjandet är långt. Kapitalbindningen är bara en liten del av det. Man får bättre kvalitet, ledtiderna blir bättre, personalen kan ägna sig åt att utveckla sina kundkontakter istället för att vakta produktionen. Mönsterkorten står för 80% av problembilden i tillverkningsflödet. Den direkta förlusten är lödproblem, men felutfallet i resten av produktionen kan bli betydande. Returerna från fältet kan också bli betydande. Om man inte jobbar igenom problemen utan att förstå vad man siktar på, lyckas man inte.

– Vi kan öka produktionen hos en kund betydligt utan att egentligen göra någonting annat än att fokusera.

– Använd sunt förnuft. Gör inte saker komplicerade, avslutar Mattias.

Att det här är riktigt kan inte minst Fujitsu Siemens skriva under på. De har Europas enda fabrik för tillverkning av bärbara datorer. Den ligger i Augsburg i Tyskland och går storartat. Vi frågade marknadschefen Bo Lennström hur någon kan vara så tokig att han sätter upp en datorfabrik i Europa:

– Den största fördelen med detta som vi ser det är de korta ledtiderna. Det går att göra ändringar ganska snabbt och vi slipper göra ändringar i apparater som kanske lagt på en båt i veckor. Skulle en ändrig bli nödvändig kan vi utföra den ganska snabbt, stoppa och starta produktionen och anpassa oss efter våra lokala kunder.

Vi tillverkar nästan alla detaljer här i Tyskland. Stationära datorer tillverkas helt och hållet här, medan för de bärbara tillverkas en del i Asien och Japan och de övriga detaljerna här, beroende på modell.

Även för konstruktion är ansvaret delat. FS i Europa tar fram ungefär hälften av de bärbara produkterna, mestadels för den europeiska marknaden, medan den andra halvan, Lifebook-produkterna tas fram i Japan.

Under hösten och vintern 2008 har vi totalt släppt 25 nya modeller och det som återstår i detta ”släpp” är några high-end bärbara och en skölj-, spol- och tappningssäker ”medical assist”-modell avsedd för sjukvården.

– (flämt) 25 nya maskiner under hösten! Behövs det?

– Kanske 8-10 modeller är stationära bords-PC i två olika prislägen, samt sådana med fokus på fjärrövervakning. Återstår 16-17 modeller av de bärbara i tre serier. En serie har prisfokus, korta ledtider och ligger alltid på lager. Nästa serie är tänkt för större företag där man önskar mera säkerhet, fjärrövervakning och fingeravtrycksläsare. Och dessutom tillkommer små modeller från 8-tums skärm och uppåt. Det blir ganska många modeller i slutänden.

Vid intervjuer med andra elektroniktillverkare har vi sett samma sak. Det är en sak att kunna få hem kretskort billigt från Kina, en annan sak att få en ändring till stånd. Ändringar inträffar alltid, och det finns ingenting som går upp emot att bara kunna sätta sig i bilen och åka ut till kretskortsleverantören och se till att det blir ändrat. Att faxa till Kina, få stopp på produktionen och införa en ändring är en lång och smärtsam process.

Norden och Baltikum kan bli det nya produktionsstället för högklassig elektronik!

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev