söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nordiska rådet: Utsläppen måste minska fem gånger så snabbt

Publicerad: 7 september 2021, 09:01

Takten i utsläppsminskningen måste öka femfaldigt i de nordiska länderna enligt en ny rapport. Foto: Nordic Clean Energy Scenarios

Fem utvecklingsvägar är avgörande för att Norden ska bli klimatneutralt. Det konstateras i en ny klimatscenariorapport från Nordiska rådet.

Ämnen i artikeln:

KlimatavtalPolitikFörnybar Energi

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


En ny rapport från Nordiska rådet följer upp hur det går med de nordiska ländernas mål att uppnå koldioxidneutralitet i enlighet med Parisavtalet, som de enades om i en deklaration år 2019. Enligt rapporten behöver de nordiska ländernas utsläppsminskningar gå fem gånger så snabbt de kommande tio åren om målet ska nås. 

Rapporten bygger på klimatmodellering finansierad av Nordic Energy Research, där forskningen uppges vara till största delen myndighetsfinansierad. Scenarioarbetet har gjorts under ledning av Markus Wråke, vd på det branschfinansierade Energiforsk, av en grupp nordiska forskare och konsulter. 

I rapporten pekas fem utvecklingsvägar ut som avgörande för att nå målet om koldioxidneutralitet. Det är elektrifiering, bioenergi, CCS och BECCS, beteendeförändringar samt omvandling av energi till exempelvis värme eller drivmedel, så kallad ”power to X”.

Enligt rapportförfattarna är bioenergi viktigt. En dramatisk satsning på vätgas skulle också vara bra och enligt rapportförfattarna bromsas detta främst av motstånd mot förändringar i landskapet då en sådan satsning skulle kräva en utbyggnad av vindkraft och elnät. Samtidigt uppges direkt elektrifiering kunna få en större roll än vad som tidigare ansetts möjligt, särskilt i vägnätet. Enligt rapporten krävs det nu stora gemensamma nordiska investeringar.

Bakom rapporten står Nordic Energy Research, en plattform för nordiskt samarbete om forskning och policyutveckling om energi som är placerad under Nordiska Rådet. Nordic Energy Research har 15 anställda på sitt kontor i Oslo, där också Nordforsk och Nordic Innovation är placerade.
Läs rapporten på Nordiska rådets webbplats

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev