måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nordiska vd:ar anser att pandemin haft liten effekt på klimatomställningen

Publicerad: 12 januari 2022, 10:45

Covidpandemin har haft få negativa effekter på klimatomställningen. Det framkommer i en rapport där fyrtio företagsledare tillfrågats om Nordens klimatambitioner, pandemin och utmaningar. Foto: Pheelings Media

Fyrtio nordiska företagsledare menar att pandemin haft liten effekt på klimatomställningen. Samtidigt efterlyser de mer prissättning på koldioxid. Det framgår av en ny rapport.

Ämnen i artikeln:

HagainitiativetKoldioxidFossila Bränslen

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


I en ny rapport från bland andra Hagainitiativet har 40 nordiska företagsledare vid olika storbolag intervjuats om nordiska klimatambitioner, utmaningar och framtiden. Av rapporten framgår att pandemin haft få negativa effekter på klimatomställningen utan i stället visat på nya perspektiv och lösningar. Resultatet ligger i linje med resultatet från den stora undersökning som Aktuell Hållbarhet och Dagens Industri gjorde för nio månader sedan.

Gemensamt för företagsledarna är att de vill se mer styrmedel för att driva på utvecklingen. Särskilt efterfrågat är prissättning på koldioxid, antingen i form av skatter eller handelssystem med utsläppsrätter. Dessutom efterfrågas högre klimatkrav vid offentlig upphandling, krav på bindande och transparent utsläppsredovisning och utfasning av subventioner till fossila bränslen eller helt enkelt ett förbud mot användning av fossila bränslen.

Andra utmaningar är att förnybara och cirkulära lösningar med låga koldioxidutsläpp är förenade med höga kostnader och att det saknas återvunna råmaterial.

”Det nordiska näringslivet ligger i täten och är väl förberedda för en värld med starka klimatåtgärder och högre koldioxidprissättning. Det är fantastiskt att se denna rapport bekräfta det. Jag tror att ett grönt nordiskt näringsliv är avgörande för att nå våra klimatmål”, säger Espen Barth Eide, klimat- och miljöminister i Norge, i en kommentar.

Läs rapporten

Läs ”Ett års hållbarhetsarbete i pandemi - 20 storföretag berättar” 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev