Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nordkalk till hård attack mot den svenska miljörörelsen

Publicerad: 20 augusti 2012, 11:29

Kan man lita på den svenska miljörörelsen? Svaret på den frågan är enligt gruvbolaget Nordkalk nej. I en debattartikel som skickades ut i fredags går de till hård attack mot den svenska miljörörelsen.


I ett debattinlägg väljer nu gruvbolaget Nordkalk att ta bladet från munnen kring motståndet och upprördheten över deras planer på att bryta kalk i känslig natur på Gotland. I stort framhåller Nordkalk inga nyheter utöver det man redan i tidigare debatter hävdat – att det står i deras fulla rätt att bedriva kalkbryttning mitt mellan två känsliga Natura2000-områden. För det har nämligen Miljööverdomstolen efter 7 års juridiska motsättningar bestämt.

Det som däremot är nytt är bolagets aggressiva tonfall mot den svenska miljörörelsen. Den senaste debattartikeln är en formidabel attack mot främst föreningarna Naturskyddsföreningen, Fältbiologerna och Bevara Ojnareskogen.

Debattartikeln börjar någorlunda sansat. Nordkalk skriver till exdempel att "Kvar är det faktum att domstolen avgjort frågan. Tillåtligheten avgjordes redan 2009 och har vunnit laga kraft. Täktens vara eller inte vara avgjordes därmed redan för tre år sedan. Att motparterna försöker göra gällande att så inte är fallet, är bara deras taktik för att fördröja vår verksamhet och sätta sig över rättssystemet. Det är också en av anledningarna till att Nordkalk fick omedelbar verkställighet och att Högsta domstolen avslagit begäran om inhibition i samtliga fall. De aktivister som sätter sig över rättsordningen genom att stoppa våra arbeten begår, förutom straffbelagda gärningar i brottsbalken, också ett övergrepp på vårt svenska rättssystem som de säger sig värna om."

Tonen mot svensk miljörörelse blir emellertid allt hårdare. I slutet skriver till Nordkalk till exempel att Naturskyddsföreningen och Bevara Ojnareskogen vägrar att accptera miljööverdomstolens beslut och därför istället väljer att "ifrågasätta hela vårt svenska rättsystem. Symbolen för vår demokrati". Man är också ytterst upprörda över att ha blivit jämförda med massmördare och Julian Assange och skriver "Det är inte bara osmakligt, det visar också på att de är beredda att ta till vilka knep som helst för att få någon att tro på dem."

Nordkalk avslutar sin debatt med "Så vem i hela världen kan man lita på? Svaret är enkelt – definitivt inte Naturskyddsföreningen och Bevara Ojnareskogen."

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.