Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nordkalk: Vi utesluter inte att grundvattnet påverkats

Publicerad: 3 oktober 2012, 07:32

I fredags stoppade länsstyrelsen kalkbrytningen i området närmast Hoburgsmyr. Nordkalk hade inte redovisat vattennivåerna i området. Nu säger företaget att man inte utesluter att grundvattnet påverkats.


I fredags stoppade länsstyrelsen brytingen i delar av Nordkalks brott i Klinthagen. Stoppet gällde området närmast Hoburgsmyr och föranleddes av att Nordkalk inte följt kontrollprogrammet och redovisat vattennivåerna i området.

Enligt SR Gotlandssnytt hävdar Nordkalk att det inte finns några alarmerande förändringar av grundvattennivåerna efter klakbrytningen i området, men man säger också att man inte utesluter att grundvattennivåerna påverkats. Norkalk uppger att avståndet mellan den närmaste kontrollpunkten, där man placerat mätinstrument, bara är 20 meter från brytpunkten. Och det är just vid denna brytpunkt som man inte utesluter att nivåerna påverkats. Däremot menar man att det inte är troligt att själva Hoburgsmyr, som ligger 200 meter bort, påverkats.

Idag kommenterade Nordkalk också den pågående rättsliga processen. Enligt SR Gotlandsnytt säger Nordkalks advokater att det är mycket viktigt för svensk rättspraxis att Högsta domstolen slår fast miljööverdomstolens dom och tillåter kalkbrytningen vid Ducker i Bunge.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.