Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nordkalks vd: Vi har aldrig övervägt att ge efter

Publicerad: 10 september 2012, 08:01

Nordkalks vd Bertel Karlstedt berättar att företaget aldrig övervägt att ge vika för protesterna mot kaklbrottet. Och han tycker att bilden som målats upp av Nordkalk är gravt missvisande.


I Svenska Dagbladet försvarar Nordkalks vd Bertel Karlstedt idag sitt företag och planerna för kalkbrottet i Ojnareskogen på Gotland. Han säger att mediebilden av Nordkalk varit ensidig och att bolaget tar sitt miljöansvar. Han berättar också att företaget aldrig övervägt att ge efter för de massiva protesterna som förts fram mot kalkbrottet.
– Nej, vi har aldrig övervägt att gå på den linjen. En eftergift är i det långa loppet sällan till fördel för företaget. Motståndet försvinner inte efter HD-avgörandet. Vi har en pressad tidtabell, säger han till SvD.

I SvD-intervjun fortsätter Bertel Karlstedt att följa den argumentation som Nordkalk tidigt bestämt sig för – att mark och miljööverdomstolens dom i juli ger Nordkalk rätt att bryta kalk och att det inte finns några nya argument i de överklaganden som lämnats in till högsta domstolen. Han hävdar också att de som överklagat och kommit med kritik – till exempel Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten – "är personer och instanser som reagerar från en känslomässig och ibland ideologisk utgångspunkt".

Att EU-kommissionen kritiserar den svenska domstolen är enligt Bertel Karlstedt något som påverkar Nordkalk.
– På intet sätt. Det är en fråga mellan EU och den svenska staten, säger han till SvD.

Bertel Karlstedt viker inte en tum från den argumentation som företaget fört för att starta avverkningen i Ojnareskogen innan HD eller EU sagt sitt i frågan. Att företaget skulle vara styvnackade vill han emellertid inte veta av.
– Det är bilden av oss i medierna som är väldigt ensidig – vi framstår närmast som styvnackade. Men vi är långt mer ansvarsfulla än så, säger han till SvD.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News