lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Norge – ett av världens sopigaste länder

Publicerad: 28 oktober 2016, 06:24

Mumbai producerar 11 000 ton skräp om dagen och i Kina växer skräpberget två gånger så snabbt som befolkningen. Men trots det är det de rikaste städerna som producerar mesta avfall. Bland de länder i världen som producerar mest skräp per invånare finns Norge.

Ämnen i artikeln:

ÅteranvändningCirkulär Ekonomi

Det är tidningen The Guardian som uppmärksammat en studie som publicerades i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) under förra året. I studien har forskarna jämfört 27 megastäder för att se hur mycket energi de använde och hur mycket avfall de producerade.

Den megastad som använde mest energi och vatten i världen var enligt studien New York. Det var också den stad som producerade mest sopor, 33 miljoner ton om året. Enligt the Guardian är det förmodligen flera av de större städerna i den amerikanska södern som kan tävla med New York men eftersom de inte finns med i studien är det svårt att avgöra det.

En annan stad som dock är med i rapporten är Mexiko City som kommer på andra plats, med 12 miljoner ton sopor per år. Mexiko City och New York har ungefär samma befolkningsmängd men i USA är inkomsten per capita tre gånger högre. Samtidigt är sopor ett större problem i Mexiko som stängde ner sin största soptipp 2011, något som lett till att illegala sopberg på flera dumpningsplatser växer. Men på senaste tiden har Mexiko startat flera återvinningsinitiativ, bland annat ett system där de som återvinner sopor får kuponger som kan lösas in mot frukt och grönsaker.

På tredje plats på listan finns Tokyo, vilket inte är så dåligt, med tanke på att staden har mer än 50 procent fler invånare än Mexiko City. Eftersom Japan är tätbefolkat har man inte plats för stora soptippar och man vill inte gräva ner skräpet. Istället har man satsat på ett supereffektivt återvinningsprogram och Toko strävar efter att bli en stad som inte producerar något skräp alls.

Alex Kovac, analytiker på World Resource Institute säger till The Guardian att det finns en huvudregel som gäller för produktionen av sopor: Ju rikare platsen är, desto mer slösas och slängs bort.

Enligt den senaste studien i ämnet avfall som presenterades av Världsbanken (2012) så var Nya Zeeland det land som producerade mest skräp per person och dag, 3,68 kg. Därefter följde Irland, Norge, Schweiz och USA. The Guardian påpekar dock att studien inte tar med återvinning i sin kalkyl, medan norrmännen är duktiga på att återvinna och har en välfungerande infrastruktur för att ta hand om sitt avfall, så ligger Irland efter de flesta länder i Västeuropa när det kommer till återvinning.

I absoluta termer är USA det land i världen som producerar mest skräp, 624 700 ton per dag, eller 2,58 kg per invånare. Det är betydligt mer än Japan som ligger på 1, 71 kg, Storbritannien, 1,79 kg och Frankrike 1,92 kg. I Kina har produktionen av sopor vuxit kraftigt under senare år och idag producerar landet 1,12 kg sopor per person och dag. Dessutom har de flesta av de kinesiska städerna inget system för återvinning, men om de hade haft det hade de kunnat halvera sitt avfall, som grannlandet Taiwan.

Om man ser till den totala mängden sopor så är de rika länderna de största bovarna, helt enkelt för att befolkningen där kan konsumera mer. Men det är inte där som soporna ställer till störst bekymmer konstaterar the Guardian. I några av världens fattigaste städer, som Manilla eller Port-au-Prince, är sopor ett reellt hot mot människor hälsa och välbefinnande. I brist på infrastruktur dumpas sopor i havet, i floder och på gatan och det leder till epidemier och hälsoproblem. Ett liknande problem har Mumbai den stad som ligger på femte plats bland megastäderna. Förra året rapporterade Blooomberg att ”Mumbai håller på att begravas under ett berg av sopor”

Men även rika städer kan ha problem att hantera sina sopor om de är för tätbefolkade. Singapore är ett exempel på en stad där man haft problem med att hitta ställen att dumpa sina sopor. Här har man sett till att effektivisera återvinningen och utnyttja förbränning av sopor för att alstra energi, något som lett till att luftföroreningarna ökat.

Städer som producerar mest avfall

- New York
- Mexiko City
- Tokyo

* källa: http://www.pnas.org/content/112/19/5985.abstract

Länder som producerar mest avfall per invånare

- Nya Zeeland
- Irland
- Norge

*källa: Världbanken 2012

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev