Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Norge köper Volvo-hybrider

Publicerad: 8 januari 2010, 08:54

Nu gör hybridbussarna kommersiell entré i Norden. Nettbuss köper tolv bussar av Volvo.


Tio av hybridbussarna som norska Nettbuss köper från Volvo ska gå i trafik i Trondheim medan de övriga två ska trafikera Arendal. Beslutet att välja Volvo komer efter studier av fältprover i Göteborg och London. Nettbuss har även testat en buss i Norge, enligt ett pressmeddelande.

– Vi har hela tiden velat använda hybridbussar så fort som den tekniken blev kommersiellt gångbar”, säger Arne Veggeland, koncernchef i Nettbuss AS. Nu är vi där och jag är glad att vi kan ta ännu ett steg mot en grönare miljö, säger Arne Veggeland, koncernchef på Nettbuss, i ett pressmeddelande.

Enligt Volvo blir Nettbuss först i Norden med kommersiell busstrafik med hybrider.

Volvos hybridbuss är en parrallellhybrid med regenerativa bromsar. Bussarna startar med elmotor och får hjälp av en dieselmotor när bussen når mellan 15 och 20 km/h. Serieproduktion av Volvo-bussarna startar i april. I juli sker de första leveranserna av bussar till Norge.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.