måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Norge och Sverige intensifierar samarbete om koldioxidlagring

Publicerad: 6 april 2022, 09:34

Statsministrarna Jonas Gahr Støre och Magdalena Andersson vid onsdagens pressträff.

Foto: Skärmdump.

Sverige och Norge ska ingå avtal för att kunna transportera koldioxid över landsgränsen, enligt en överenskommelse mellan statsministrarna på tisdagen.

Ämnen i artikeln:

NorgeSverigeKoldioxidlagringKoldioxid

Karin Tideström

karin.tidestrom@aktuellhallbarhet.se


Statsministrarna Jonas Gahr Støre och Magdalena Andersson träffades igår tisdag för att komma överens om ett samarbete kring koldioxidlagring. 

De båda statsministrarna är eniga om att så snart som möjligt ingå ett avtal mellan Norge och Sverige om export och import av koldioxid. Syftet är att möjliggöra norsk-svenska företagssamarbeten om permanent lagring av koldioxid i den norska kontinentalsockeln, skriver Regeringskansliet i en kommentar.

Ett avtal mellan länderna krävs enligt Londonprotokollet för att koldioxid ska kunna transporteras över landsgränsen. 

”Våra länder har allt att vinna på att samarbeta för att skynda på den gröna industriella revolutionen. Tillsammans med de andra nordiska länderna kan vi visa världen hur den gröna omställningen skapar fler jobb och säkrar vårt välstånd. Vi behöver minska utsläppen, men för att nå våra mål behöver vi också koldioxidlagring”, sade statsminister Magdalena Andersson (S). 

Norge och Sverige vill också intensifiera sitt samarbete kring teknikutveckling, energiinfrastruktur och grön omställning för att minska utsläppen av växthusgaser från länderna i Nordsjöregionen, enligt Regeringskansliet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev