Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Norge räddar sin enda vulkan

Publicerad: 24 november 2010, 10:21

Norska regeringen tog förra veckan beslut om att skydda landets enda aktiva vulkan – den 2277 meter höga Beerenberg på Svalbard.


Ämnen i artikeln:

Norge

Beslutet innebär att man bevarar den orörda arktiska ön Jan Mayen – en del av ögruppen Svalbard – som äger ett rikt sjöfågelliv, ett storslaget landskap och en aktiv vulkan. Gränsen för det nya naturreservatet sträcker sig 12 sjömil ut i havet runt ön.

– Jan Mayen är den sista pu
sselbiten i skyddet av de norska arktiska öarna. Nu är både Jan Mayen, Björnön, Hopen och resten av Svalbard säkrat med ett naturskydd som landet kan vara stolt över, säger den norske miljöministern Erik Solheim.

Man räknar med att området hyser en population av mellan 100 000 och 300 000 stormfåglar, polarlommar och alkekungar.

Samtidigt letar norska företag efter olja i havsområdet runt Jan Mayen – och det kan enligt norska miljödepartementet bli aktuellt att använda ön för denna utvinning. Men miljöminister Erik Solheim säger att naturreservatet kommer att sätta upp ramarna för denna verksamhet.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Norge

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.