Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Norge ratar Gripen

Publicerad: 20 November 2008, 14:56

Norges regering nobbar svenska JAS Gripen. Istället köper de amerikanska stridsflygplanet F-35.


Ämnen i artikeln:

GripenJasKryptering

Länge såg det ut som om den norska regeringen skulle lägga en stororder på JAS Gripen. Men nu väljer norrmännen att flyga amerikanskt.

Enligt försvarsminister Anne-Grete Ström-Erichsen är det endast F-35, även kallat Joint Strike Fighter (JSF), som uppfyller ställda krav.

– JSF värderas att vara bättre än Gripen i stridsflygets alla huvuduppgifter — spaning och övervakning, samt strid mot mål i luften på land och på havsytan, säger hon till norska NTB enligt TT.

Beslutet ska läggas fram i Stortinget under våren, enligt ett pressmeddelande från norska regeringen.

För Saab, vilka tillverkar det svenska stridsplanet, är beslutet ett stor bakslag och bolaget rasar på Stockholmsbörsen.

Gripen har presenterats som ett kostnadseffektivt alternativ. Men att köpa amerikanska stridsflygplanet F-35 uppges vara 6 miljarder norska kronor lägre än för att köpa Gripen.

Länder som köpt, hyrt eller beställt Gripen är Sydafrika, Ungern, Tjeckien och Thailand. Offerter ligger ute hos Norge, Danmark, Indien och Schweiz.

Johan Nylander

Ämnen i artikeln:

GripenJasKryptering

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.