Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Norge satsar 14 gånger mer än Sverige på att bekämpa avskogningen

Publicerad: 28 maj 2010, 08:16

Igår meddelade Sverige att man tänker ge ett stöd om totalt 500 miljoner kronor mot avskogningen i världen. Samtidigt meddelade grannlandet Norge att man satsar 1 miljard – dollar.


Ämnen i artikeln:

KlimatförhandlingarSkogAvskogning

Igår avslutades Oslo Climate and Forest Conference, och länderna presenterade sina bidrag till kampen mot avskogningen. Statssekreterare Åsa-Britt Karlsson kunde presentera Sveriges satsning på totalt 500 miljoner kronor, vilket emellertid kom att likna fikapengar då Norge samtidigt berättade att de tänkte satsa en miljard dollar, alltså nära 7,84 miljarder svenska kronor, på skogarna i Indonesien.
– Nu är inte de här pengaran riktigt jämförbara storheter. Norges satsning i Indonesien sträcker sig över ett antal år – till år 2016 tror jag. Men visst, Norge gör ett jättebra jobb med de här frågorna, det råder det inget tvivel om, säger Sveriges klimatambassadör Staffan Tillander som varit insatt i processen.

Så Sveriges 500 miljoner är en direktinvestering i år, eller?
– Nej, inte alla pengarna. 100 miljoner satsas direkt och går till Global Environmental Facility och deras program för hållbart skogsbruk. De övriga 400 går till bilateralt stöd under en period som sträcker sig till 2012.

Avskogning i Amazonas.

Löftena om pengar för att bekämpa avskogningen har minskat de senaste veckorna. Många menar att det har med oron i världsekonomin att göra. Har detta påverkat Sveriges beslut?
– Nej, själva beslutet har inte påverkats. Men sen har Sverige förstås en försiktighet, precis som de flesta andra länder. Man ska också komma ihåg att den internationella fond som stiftades under Köpenhamnsmötet för att bekämpa avskogningen har växt från 3,5 miljarder dollar till över 4 miljarder dollar de senaste månaderna.

Staffan Tillander tycker att det viktigaste med Oslokonferensen varit att man nu går vidare med arbetet med Köpenhamnsavtalet och att man nu visar att både rika och fattiga länder tar konkreta steg på specifika områden. Totalt medverkade 52 länder i konferensen.
– Det viktiga med konferensen var den nya plattform som nu skapats för att arbeta med skogsfrågor. Förhoppningsvis kan denna plattform införlivas i klimatförhandlingarna vid Bonn mötet som snart går av stapeln.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.