Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Norge toppar grönt byggindex

Publicerad: 20 juli 2010, 10:13

För andra året i rad toppar Norge RICS lista över länder som arbetar för att minimera koldioxidutsläppen i byggnadsmiljöer. Sverige klättrar fyra placeringar till en tiondeplats.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Norge toppar årets Global Zero Carbon Capacity Index, följt av Brasilien och Storbritannien. Indexet lanserades ifjol av brittiska Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS) och mäter länders energieffektivitet inom hushåll, kontor och inhemsk transport, samt investeringar i förnybar energi och politiska åtgärder för att minska koldioxidutsläpp i byggnader. Indexet baseras på data från International Energy Agency (IEA) och omfattar 34 länder.

Storbritannien klättrar en placering till stor del tack vare en rad politiska åtgärder i form av bland annat ändrade bygg- och planeringsregler samt nya strategier för att minimera koldioxidutsläppen i nybyggnationer. Sverige klättrar fyra placeringar, förbi bland annat Danmark och Finland. För den största förbättringen står Slovakien, Frankrike, Tyskland och USA.

– Det är mycket viktigt att alla involverade i byggnadsmiljön vidtar åtgärder för att minska koldioxidutsläppen. Detta är ett angeläget ansvar för både dem som bygger nytt och de som äger och förvaltar befintliga byggnader. Våra bostäder, affärer, kontor, fabriker och fritidsanläggningar måste alla bidra med sitt för att motverka klimatförändringarna, säger professor Yvonne Rydin, som skrivit indexrapporten, till Edie.net.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.