Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Norge vann strid om koldioxidlagring

Publicerad: 3 November 2009, 09:50

Nu öppnar Londonprotokollet för att exportera koldioxid för lagring i andra länder. Det rapporterar norska Miljödepartementet.


Ämnen i artikeln:

KoldioxidlagringNorge

Det internationella Londonprotokollet reglerar bestämmelserna om import och export av koldioxid för lagring på havsbotten. På ett medlemsmöte i förra veckan accepterade medlemmarna ett förslag från Norge att tillåta sådan handel.

— Flera länder har inte rätt geologi för att lagra koldioxid. Nu har vi tagit bort ett viktigt hinder för utvecklingen av koldioxidlagring som klimatåtgärd, säger den norske miljöministern Erik Solheim.

Norge har under lång tid arbetat för att säkra läckagen från koldioxidlagring på havsbotten. Ändringarna i protokollet gör det möjligt för europeiska länder att exportera koldioxid till den norska anläggningen vid Utsira i Nordsjön.

Londonprotokollet reglerar frågor om avfall och dumpning ute till havs. Totalt 37 länder deltar i samarbetet. Frågorna runt koldioxidlagring har blivit en allt viktigare del av arbetet.

Ändringarna i avtalet träder i kraft först när 2/3 av medlemmarna ratificerat.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

KoldioxidlagringNorge

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.