Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Norges största pensionsförvaltare drar sig ur kolbolag

Publicerad: 21 november 2014, 08:29

Norska KLP har beslutat att öka sina investeringar i förnybar energi med en halv miljard norska kronor. Samtidigt drar man sig ur de bolag som får en väsentlig del av sina inkomster från kol.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 20 november.

Sverre Thornes, KLP:s koncernchef, säger till Miljöaktuellt att de här bolagen utgör en relativt liten del av KLP:s portfölj och att det därför inte påverkar den framtida avkastningen nämnvärt.

– När vi återinvesterar pengarna från kol till andra områden så påverkas inte den framtida avkastningen väsentligt. Däremot ser vi att olja och energiområdet totalt sett utgör en väsentligt större del av våra investeringar. Att dra sig ur här skulle bidra till ändrad avkastning i framtiden. Men det betyder inte annat än att den avkastningen kan bli bättre och den kan bli sämre.

KLP:s nya mål handlar om att utesluta de bolag som har minst 50 procent av sina intäkter från kolbaserad verksamhet. Uppskattningsvis kommer försäljningen av aktier och obligationer inbringa drygt en halv miljard norska kronor. Men att KLP inte drar sig ur olja och gas innebär inte att KLP låter dessa bolag vara ifred, berättar Sverre Thornes.

– Vi kommer göra det vi kan här, som att be dem rapportera om sina växthusgasutsläpp, be dem sätta mål för att reducera utsläppen samt följa upp detta som ägare, både i direkta kontakter med bolagen och på årsmötena. Det vill vi göra med hela portföljen. Nu ska vi göra en ny kartläggning av växthusgasutsläppen i de bolag vi har investerat i.

Bakom KLP:s beslut ligger en utredning som bolaget låtit genomföra. Här står bland annat: ”Den bästa påverkanseffekten som kan förväntas med uteslutning av en eller flera typer av fossila energibolag är att synliggöra KLP:s engagemang för klimatet och att skapa handlingsutrymme för politikerna och beslutsfattare. Det är också en viktig signal till bolag om var framtida intäktskällor bör komma från.”

Pressmeddelande med länk till rapporten finns att läsa här.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.