onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Normer kring kön spelar stor roll för hållbarhetsengagemanget

Publicerad: 11 oktober 2022, 14:22

Normer och ideal har stor betydelse för våra konsumtionsval, det visar en ny forskningsöversikt. Foto: Anders Wiklund/TT

I en ny forskningsöversikt framgår att individer som har ett starkt omsorgsideal – vilket är ett ideal ofta förknippat med femininitet – också är de som oftast uppvisar mer hållbara beteendemönster.

Ämnen i artikeln:

KlimatpolitikForskning

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


”Ju mer individer, oavsett kön, uppvisar feminina tendenser, desto mer orienterade är de mot hållbarhet.”

Den slutsatsen dras i en ny rapport: Klimat, kön och konsumtion – en forskningsöversikt med genusperspektiv på hållbara livsstilar.

I rapporten görs nedslag i en rad olika områden, bland annat kopplat till livsmedel, bostad och energi samt till kläder och konsumtionsvaror. Och resultatet visar alltså att det är sociala normer kring kön, snarare än kön som statistisk variabel, som har störst betydelse då det gäller hållbara beteendemönster. 

”Närmare analys visar att den bakomliggande faktorn är normer och ideal, snarare än kön. Till exempel är det män som vill uppfattas som `riktiga män´ som också äter mer kött”, säger Jimmy Sand, rapportförfattare och utredare vid Nationella sekretariatet för genusforskning på Göteborgs universitet, i en kommentar.

Rapporten har tagits fram på uppdrag av Nordiska ministerrådet, och det är samarbetsorganet Nordisk information för kunskap om kön, NIKK, vid Nationella sekretariatet för genusforskning, som har utfört arbetet. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev