Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Norra Djurgårdsstaden saneras med hjälp av urbakterier

Publicerad: 19 oktober 2017, 06:38

Den lättantändliga råbensinen utgör födan för de hungriga bakterierna.


Inför ett garagebygge i Norra Djurgårdsstaden används en helt ny saneringsmetod. Bergrummet i Hjorthornsberget, där garaget ska anläggas, har tidigare använts för förvara oljeprodukten nafta. Råbensinen som är lättantändlig i kontakt med luft finns i sprickor runt om i bergrummet som därför måste saneras. Det mesta av naftan saneras genom en mekanisk process där man pumpar ut och renar vattnet från berget men det räcker inte för att få bort all nafta. Nu har Stockholm Parkering hittat en annorlunda lösning. Det kvarvarande vattnet renas med hjälp av arkéer, en sorts urtidsbakterier som bryter ner kolväten och äter upp dem. Restprodukten blir ofarliga ämnen som vatten, koldioxid och kompost. Fredrik Söderholm på Stockholm Parkering berättar hur han kom på idén med sanering med hjälp av urbakterier.
– Jag letade efter något som gick att tillämpa för att fortsätta en reningsprocess nere i bergrummet. När jag googlade hittade jag exempel på vad man gjort i andra länder och då såg jag att den här bakterien använts ganska mycket i England och USA där man ju haft flera stora oljeutsläpp på senare år.

Hur gick ni till väga?
– Man måste ju testa så vi satte helt enkelt upp 100-litersfat med förorenat vatten. Sedan bjöd vi in svenska återförsäljare och så gjorde vi en studie där de fick visa på hur effektiv deras biorening var och utifrån det gjorde vi sedan en upphandling där vi tittade på hur ren produkten var, vad den kostade och så vidare. Då vann ett företag som hette Nordic Bioengineering.

Vad händer nu?
Vi har en löpande process där vi tillsätter de här bakterierna så nu hoppas vi att vattnet ska vara helt rent till halvårsskiftet när vi får tillstånd att tömma det här bergrummet.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.